הדו”ח השנתי של מרכז שמעון ויזנטל מצביע על העדרו של רצון פוליטי כמכשול העיקרי בהבאת פושעים נאצים לדין; משבח את ארה”ב וגרמניה על המשך המאמצים להעמדת רוצחי השואה לדין וכן את סרביה וספרד על יוזמות חדשות בנידון

ירושלים – מרכז שמעון ויזנטל חושף היום את ממצאיו הראשונים בדו”ח השנתי השמיני על מצב החקירות וההרשעות של פושעי מלירושלים – מרכז שמעון ויזנטל חושף היום את ממצאיו הראשונים בדו”ח השנתי השמיני על מצב החקירות וההרשעות של פושעי מלחמה נאצים ברחבי העולם (המתייחס לתקופה שבין 1 באפריל 2008 ל-31 במרץ 2009) ומעניק ציונים הנעים בין A (הגבוה ביותר) ל-F שמבטאים את המאמצים והתוצאות שהושגו על ידי למעלה משלושים מדינות בהן בוצעו פשעים נאצים או שקיבלו אליהן פושעים כאלה לאחר מלחמת העולם השנייה.

הדו”ח מצביע על ההתפתחויות החשובות הבאות:

  1. מאמץ מחודש של גרמניה להעמיד לדין פושעים נאצים שמועמדים לגירוש מארה”ב. המקרה החשוב מכולם הוא של איוון דמיניוק שלאחרונה הוגש נגדו כתב אישום במינכן על השתתפותו ברצח יהודים במחנה המוות סוביבור.
  2. חוסר הרצון הפוליטי להעמיד לדין ו/או להעניש פושעים נאצים ממשיך להיות המכשול העיקרי להשגת צדק. מבחינה זאת, החלטת בית משפט ליטאי לא לאכוף את גזר דינו של הפושע המורשע אלגמנטאס דאילידה בגין מצבו הרפואי מבלי שנבדק אישית על ידי הרופאים הינה אחת ההחלטות השערורייתיות ביותר בתקופה אליה מתייחס הדו”ח.
  3. אחת ההתפתחויות החשובות היא העלייה המשמעותית במספר החקירות החדשות שנפתחו במהלך שנה זו, משישים ושלוש בשנה שעברה ללמעלה ממאתיים השנה.
  4. אכזבה אחרת היא כישלונה, עד כה, של אוסטריה לבצע בדיקה רפואית חוזרת ע”י מומחה זר למיליבוי אשנר, הפושע הקרואטי החי באוסטריה, שהיה מפקד משטרה בעיר פוז’יגה, בקרואטיה. בדיקה זו אמורה לקבוע אם אשנר יוסגר לקרואטיה ונדחית מסיבות לא מובנות כבר קרוב לשנה.
  5. הצלחתו המתמשכת והעקבית של “המשרד לחקירות מיוחדות” בארצות הברית בנקיטת צעדים במסגרת החוק נגד פושעי מלחמה נאצים המחדל המתמשך של ממשלות פוסט-קומוניסטיות להביא אותם לדין.

מחבר הדו”ח, מנהל מרכז ויזנטל בישראל דר’ אפרים זורוף, שמרכז את המחקר של המרכז על פושעים נאצים בעולם, הדגיש שהמספרים בדו”ח מצביעים בברור שניתן עדיין להשיג דין צדק כנגד פושעים נאצים. “מאז ינואר 2001 הורשעו 76 פושעים נאצים, הוגשו לפחות 50 כתבי-אישום חדשים ונפתחו עשרות חקירות חדשות. למרות ההנחה הרווחת שכבר מאוחר מדי להעמיד פושעים נאצים לדין, המספרים מוכיחים אחרת, וברור שבשנים הקרובות יובאו לדין עוד מקרים לא מעטים. קיימת הנחה שגילם המבוגר של הפושעים מונע את הבאתם לדין, אך המכשול העיקרי הוא חוסר רצון פוליטי בצרוף הדעה השגויה שכבר בלתי אפשרי בשלב זה לאתר, לזהות, ולהרשיע פושעים אלה. ההצלחה שהושגה על ידי גורמים מסורים לעניין, ובייחוד “המשרד לחקירות מיוחדות” בארה”ב, צריכה להוכיח לממשלות בכל העולם שעליהן להשקיע מאמץ גדול יותר כשעוד ניתן.”

זורוף מסביר שמטרת הדו”ח למקד את תשומת לב הציבור בנושא זה וכך “לעודד את הממשלות הנוגעות בדבר להגביר את מאמציהן ולהבטיח שפושעים רבים ככל האפשר שטרם הורשעו ישלמו על פשעיהם. “במובן זה, אנו מבקשים להדגיש את התוצאות הטובות שהושגו בארה”ב ובגרמניה, ומולן את הכישלון של ליטא, לטביה, אסטוניה ואוקראינה שכבר שנים אינן מצליחות להרשיע ולהעניש את מבצעי השואה בארצן, וכן שבדיה שמסרבת באופן עקרוני לחקור וכמובן לשפוט (בשל חוקי התיישנות), ואחרות שבחרו להתעלם מהנושא (סוריה) או נכשלו בהתמודדות עם העניין בשל חוסר רצון פוליטי”.

למידע נוסף בבקשה להתקשר למשרדנו: 02-5631273 או 050-7214156
וכן בקרו באתרינו באינטרנט: www.operationlastchance.org www.wiesenthal.com

Leave a Reply