Operation: Last Chance.ARTICLES
 
 
 
15 decembar 2015 balkans.aljazeera.net
Zuroff: Nedićeva rehabilitacija uvreda za žrtve

Sedam godina nakon podnošenja zahtjeva za rehabilitaciju Milana Nedića počeo je postupak u Beogradu.

Lovac na naciste i direktor centra "Simon Wiesenthal" Efraim Zuroff pokretanje postupka rehabilitacije predsjednika vlade Srbije u vrijeme Drugog svjetskog rata Milana Nedića smatra "sramnim i strašnim", jer je to, prema njegovom mišljenju, "pokušaj da se opere uloga onih koji su učestvovali u ubijanju Srba i uništavanju Jevreja".

"Očigledno je da Nedić ne zaslužuje rehabilitaciju i bilo kakav korak u tom smjeru bila bi uvreda za nacističke žrtve u Srbiji, kao i za sjećanje na one koji su se hrabro borili protiv nacističkog režima i žrtvovali svoje živote za slobodu svoje države iz jarma Trećeg Reicha, najgenocidnijeg režima u ljudskoj historiji", rekao je Zuroff za list Danas.

Podsjetio je i kako je tokom Nedićevog mandata ubijeno 300.000 Srba, uključujući i 80.000 onih u logorima, a da je samo u periodu od augusta 1941. do maja 1942. godine ubijeno 16.000 Jevreja.

Prema njegovim riječima, među ubijenim Jevrejima bila je i grupa od 1.150 jevrejskih izbjeglica iz Austrije koji su krenuli ka Palestini, kada su se nasukali u Kladovu, jer je Dunav počeo lediti.

Izvrtanje činjenica

Vijest o pokretanju postupka rehabilitacije nije ga iznenadila, jer se uklapa u trenutni obrazac "neosporavanog izvrtanja Drugog svjetskog rata i Holokausta koje posljednjih godina cvjeta u regiji, a posebno u baltičkim zemljama i Mađarskoj".

"Ovi napori nastoje preraditi historiju iz perioda od 1939. do 1945. ne bi li sakrili ili barem umanjili zločine lokalnih saradnika s nacistima, promovišući lažnu jednakost između nacističkih i komunističkih zločina", rekao je Zuroff.

Prema njegovom mišljenju, Nedićevoj rehabilitaciji treba se usprotiviti svim legalnim sredstvima, jer je njegova uloga "kao premijera kvislinškog režima koji je služio interesima Trećeg Reicha dovoljan razlog da se odbije rehabilitacija".

Sedam godina nakon podnošenja zahtjeva za rehabilitaciju Milana Nedića, 7. decembra počeo je postupak pred Višim sudom u Beogradu.

Podnosioci zahtjeva su Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima te porodica Nedić.

Milan Nedić bio je predsjednik vlade Srbije u periodu nacističke okupacije. Zemlju je napustio krajem 1945. godine, ali je ubrzo uhapšen u Austriji i vraćen u Jugoslaviju. Nikada mu nije suđeno, a 4. februara 1946. izvršio je samoubistvo skokom s prozora istražnog zatvora. 

balkans.aljazeera.net