26.6.2012 8:05
iltasanomat.fi
Natsien metsästäjä varoittaa Suomea

- Eurooppalaisten tulee olla varuillaan äärioikeiston ja uusfasismin kasvun kanssa, sanoi Suomessa vieraileva Simon Wiesenthal -keskuksen johtaja Efraim Zuroff eilen IS:lle.

Toisen maailmansodan natsirikollisia jäljittävän Zuroffin mukaan äärioikeiston suosion kasvua edeltää aina kaksi ilmiötä. Toinen on taloudellisten ongelmien myötä syntyvä työttömyys ja taantuma. Toinen taas on kansallisella tasolla tapahtuva nöyryytys tai kansallisen identiteetin katoaminen.

Molemmat ilmiöt ovat jo käynnissä.

- Tämä on kaava, jota oikeiston valtaannousu noudattaa. Näin tapahtui, kun natsit nousivat valtaan Saksassa. Samalla tavalla fasistit pääsivät valtaan Puolassa, Romaniassa ja Unkarissa ennen holokaustia. Nyt sama on käynnissä nyky-Euroopassa, vaikkakaan ei vielä yhtä voimakkaana, Zuroff pohti.

Natsitutkijan mukaan EU:lla on avaimet Euroopan pelastamiseen tai tuhoamiseen.

- Tuomiota ei ole vielä annettu, joten emme tiedä, mitä lopulta tulee tapahtumaan. Mahdollisuudet hyvään lopputulokseen ovat olemassa. Kaikki voi myös päättyä katastrofiin.

Uuteen idän ja lännen väliseen kylmään sotaan Zuroff ei usko.

- Jos ongelmia tulee, niin niitä syntyy lännen ja Kiinan välillä. Mutta minkälaisia, sitä on vaikea sanoa. Venäjä sen sijaan on surkeassa jamassa huolimatta Vladimir Putinin viimeaikaisista mahtailevista lausunnoista. Toivon mukaan Venäjästä tulee eräänä päivänä demokraattinen.

- En tosin tiedä, tuleeko näin tapahtumaan koskaan.

iltasanomat.fi