Fredag den 10. oktober 2014, 21:43 bt.dk
Af Louise Haack, Niels-Birger Danielsen

Helmuth Leif Rasmussen har i over 60 år levet under et andet navn på Frederiksberg. Af god grund.

Ifølge den nye bog 'En skole i vold' har den i dag 89-årige danske mand arbejdet som vagt i en jødelejr i Hviderusland under 2. Verdenskrig. De to forfattere bag bogen Therkel Stræde og Dennis Larsen konkluderer, at Helmuth Leif Rasmussen var med i lejrens indre vagtstyrke, der stod for massehenrettelser og andre massive overgreb.

Peter Skaarup: Sagen om jødevagten skal undersøges

Den 89-årige mand bekræfter i dag, at han var vagt i lejren. Han afviser dog at have været en del af den indre vagtstyrke.

En politirapport fra juni 1945 vedrørende en afhøring af den dengang 20-årige Helmuth Leif Rasmussen viser, at han havde indgående kendskab til lejren, som lå nør byen Bobruisk i Hviderusland.

I den belastende politirapport står der blandt andet 'I januar-februar 1943 gik fængslede (altså Rasmussen, red.) vagt i Waldlager, og under vagttjenesten så han flere jøder blive henrettet med nakkeskud. Der var til tider 25-30 grader kulde, og jøderne var dårligt påklædt, ligesom forplejningen var uhyre dårlig. Som følge heraf var der så godt som hver dag syge i jødelejren. Og når disse ikke kunne arbejde mere, blev de beordret ud til nogle store masse grave. Her blev de beordret til at afføre sig deres klæder og fik herefter ordre til at lægge sig på maven i graven. Når det var sket, blev de skudt med nakkeskud.'

LÆS MEGET MERE HER: Anden Verdenskrig: Danske soldater deltog i folkemord

Selv fastholder Helmuth Leif Rasmussen, at han kun var med i den ydre vagtstyrke og altså kun var vidne til, at flere hundrede jøder blev henrettet. Det fortæller han til BT, der har fundet frem til Helmuth Leif Rasmussen og besøgt ham i hans lejlighed på Frederiksberg.

- Det er jo ikke noget rart noget, det der. Jeg havde ikke troet, at tyskerne havde behandlet jøderne så dårligt. Jeg syntes jo, det var synd for dem. Men nu var vi der, så vi sad i saksen, siger Helmuth Leif Rasmussen.

Han var blot 17 år, da han i København, hvor han er vokset op, stiftede bekendtskab med Nationalsocialistisk Ungdom. Her kom han under C.F.Schalburgs vinger, hvilket altså førte ham til jødelejren i Hviderusland.

Efter krigen blev Helmuth Leif Rasmussen gift med en soldaterkammerats søster, som han også fik en datter med. Og han har siden arbejdet som lystekniker hos Nordisk Film i 20 år. I dag er den 89-årige ivrig kirkegænger, og hvis han kunne gøre det om, var han ikke taget til Hviderusland.

- Jeg ville ønske, at jeg aldrig havde oplevet det, men man kan jo ikke skrue tiden tilbage. Tror du ikke, de fleste har noget, de gerne vil glemme, som de har lavet, spørger han

bt.dk