29/05/2015 11:49:00 vijesti.ba
Nacističi ratni zločinac umro u Kanadi

MONTREAL - Kanađanin ukrajinskog porijekla Vladimir Katriuk, jedan od osumnjičenih za nacističke ratne zločine za vrijeme Drugog svjetskog rata, umro je u 93. godini, objavio je u četvrtak dneni list The Globe and Mail. On je umro prošle sedmice, izjavio je za novine njegov advokat Orest Rudzik.

Bio je na listi najtraženijih nacističkih zločinaca Centra Simon Wiesenthal.

Savezni kanadski sud je saopćio da je Vladimir Katriuk lagao kako bi dobio kanadsko državljanstvo sakrivši da je sarađivao s nacističkim režimom, ali nije našao nijedan dokaz da je on počinio zločine.

Katriuk je tvrdio da je bio prisiljen da uđe u ukrajinski bataljon Waffen SS koji je činio užase Židovima i drugim civilima iz Bjelorusije i Ukrajine između 1942. i 1944. godine. Tvrdio je da je njegova uloga bila da štiti seljake i stoku od napada pripadnika otpora.

Dezertirao je iz bataljona kad je bio u Francuskoj 1944. Boravio je u Francuskoj poslije rata i emigrirao u Kanadu 1951. Krivotvorio je dokumente i uzeo ime svog zeta.

Živio je u jednom selu južno od Montreala, blizu američke granice, i bavio se pčelarstvom.

Prije nego što je u četvrtak objavljena njegova smrt, organizacija Savjetodavni centar za židovske i izraelske odnose sa sjedištem u Ottawi zatražio je od kanadske vlade da ponovo otvori njegov dosje i izvede ga pred sud.

vijesti.ba