18. juli 2015, kl. 15.21 politiko.dk
DF: Både godt og skidt med nazijægers ankomst
Michael Alsen Lauridsen

Det er positivt, at en af verdens førende nazijægere er på vej til Danmark for anmelde en 90-årig dansker for krigsforbrydelser under Anden Verdenskrig. Men det blotlægger også de danske myndigheders passivitet, mener Peter Skaarup.

Knap havde Dansk Folkepartis Peter Skaarup (DF) kaldt til et retsligt opgør med de danskere, der kæmpede for nazisterne under Anden Verdenskrig, før en af verdens førende nazijægere meldte sin ankomst på dansk jord.

Den 67-årige israeler Efraim Zuroff ankommer til Danmark med det mål at få myndighederne til at rejse tiltale mod en 90-årig dansker, der som medlem af Frikorps Danmark ifølge Zuroffs oplysninger gjorde sig skyldig i krigsforbrydelser i en jødelejr i Hviderusland under Anden Verdenskrig.

Peter Skaarup er ikke overraskende tilfreds med udsigten til, at hans ønske nu vil blive prøvet af.

»Det er godt, at han kommer og tager fat. Det sætter gang i debatter, og nu opstår der mulighed for, at der kan blive taget et retsopgør med dem, der kan have taget del i det her,« siger Peter Skaarup.

Han mener dog også, at Zuroffs ankomst udstiller den handlingslammelse, der har præget de danske myndigheder i forbindelse med det juridiske efterspil efter Anden Verdenskrig.

»Det er et tegn på, at vi ikke har gjort vores hjemmearbejde godt nok, når det er nødvendigt for ham at rejse hele vejen her til. Hvis myndighederne af egen drift selv havde taget sagen op, var det jo ikke kommet hertil,« siger Peter Skaarup.

I efteråret henvendte retsordføreren sig selv til daværende justitsminister Mette Frederiksen (S) og spurgte ind til muligheden for at retsforfølge nulevende danskere, der havde tjent nazisterne.

I sit svar forklarede Mette Frederiksen blandt andet, at »det vil være principielt forkert af mig som justitsminister at forholde mig til, om konkrete forhold bør føre til strafferetlige sanktioner.«

Men der kan være sager, hvor myndighederne selv må føre en aktivistisk rolle, mener Peter Skaarup.

»Det er lidt ligesom narkosager. Der er ingen, der har interesse i at anmelde narkosager til politiet, og der må de tage dem op af egen drift. Det samme gør sig gældende med de her forbrydelser. Myndighederne kan ikke altid sidde tilbage og vente på, at der er nogen, der politianmelder,« siger Peter Skaarup.

politiko.dk