20. juli 2015, 21:58 nyhederne.tv2.dk
LISTE: De ti mest eftersøgte nazi-forbrydere - 90-årig dansker er blandt dem
Af Bianca Gajda Kirkeby

Verdens førende nazijæger lander mandag i København for at indgive politianmeldelse mod en 90-årig dansk mand for krigsforbrydelser begået i Hviderusland under Anden Verdenskrig.

Nazijægeren hedder Efraim Zuroff og er direktør for Simon Wiesenthal Centerets afdeling for efterforskning af nazistiske krigsforbrydelser. Han skrev til tidligere justitsminister Mette Frederiksen og bad hende gå ind i sagen. Ifølge Efraim Zuroff svarede hun, at justitsministeriet ikke tager sig af den slags sager.

- Hvis det skal være mig, der laver anmeldelsen, så må det være sådan, siger Efraim Zuroff til TV 2.

Hvert år udgiver Simon Wiesenthal Centeret en top 10-liste over mest eftersøgte nazistiske krigsforbrydere.

Læs også: Topmistænkt naziforbryder er død i Canada

Herunder kan du læse, hvem der står på listen for 2015.

Gerhard Sommer

Førstepladsen indtager en tidligere tysk SS-soldat, der er fundet skyldig – in absentia - i mord på 560 civile, skriver BBC.
Han hedder Gerhard Sommer og er i dag 93 år. Mordene skete tilbage i 1944 i løbet af få timer under en massakre i Sant'Anna di Stazzema i Toskana. Ud af de 560 civile var mænd, kvinder og 119 børn.
I maj i år blev Gerhard Sommer erklæret uegnet til en retssag af specialister i Tyskland. Specialisternes årsag var, at han lider af demens.
Sagens anklager mener, ikke at Gerhard Sommer er dement. Anklageren mener, at han lader som om, at han er det.
I årevis er det blevet forsøgt at få Gerhard Sommer gennem en retssag i Tyskland. Ifølge anklagerne, skulle han stå til regnskab for 342 mord, hvis han var egnet til retssagen.
I 2012 var sagen blevet efterforsket i 10 år, men den blev droppet grundet manglende beviser. I august sidste år blev den taget op igen.
I dag bor Gerhard Sommer på et plejehjem i Hamborg.

Vladimir Katriuk

Indtil i år var Vladimir Katriuk blandt Simon Wiesenthal Centers mest efterspurgte. Men i maj døde han 93 år gammel.
Vladimir Katriuk påstod, at han var blevet tvunget til at lade sig hverve til en ukrainsk bataljon, der gjorde sig skyldig i grove forbrydelser mod jøder og andre civile fra Hviderusland og Ukraine.
I 1999 afgjorde Canadas højesteret, at han havde løjet om sin fortid for at få canadisk statsborgerskab.
Domstolen fandt, at han bevidst havde undladt at oplyse, at han samarbejdede men nazisterne, men beviste ikke, at han havde begået krigsforbrydelser.

Alfred Stork

På tredjepladsen ligger en tidligere nazi-korporal, der er blevet kendt skyldig for at have ledet en sektion under en massakre på den græske ø Kefalonia.
Han hedder Alfred Stork og blev som 90-årig i 2013 kendt skyldig in absentia af en italiensk domsstol, skriver The Huffington Post.
Massakren foregik i 1943, varede en uge og tog 3.000-4.000 italienske soldater med sig i døden. 

Johann Robert Riss

En tidligere sergent havde en aktiv rolle under en massakre, hvor 184 civile blev dræbt. Det skete i 1944 nær byen Padule di Fucecchio i Italien.
Han hedder Johann Robert Riss og er i dag fundet skyldig in absentia. Hans sidst kendte adresse er ifølge BBC i Tyskland.

 

Som nummer fem på listen har Simon Wiesenthal Centereret placeret en person navngivet X, der skulle være bosat i Danmark.
Derudover er det kun oplyst, at han står bag mordet på jøder i byen Bobruisk, som ligger 145 km fra Minsk.
Ifølge CNN matcher hans beskrivelse og den 90-årige dansker, som Efraim Zuroff mandag er taget til Danmark for at starte en retssag imod, hinanden.
Ligesom listens femteplads er der også kun begrænset kendskab til personen på sjettepladsen. Vedkommende kendes kun under titlen Y.
Y skulle være bosat i Tyskland og skulle være medskyldig i mord på ungarske jøder i Auschwitz.
Personen på syvendepladsen er kendt under bogstavet ‘Z.’
Vedkommende skulle være bosat i Norge og have myrdet jøder flere forskellige steder i Polen og Ukraine.

Oskar Groening

Den 15. juli i år blev Oskar Groening idømt fire års fængsel i den tyske by Lüneburg. Han er medskyldig i et massemord på 300.000 mennesker i den berygtede kz-lejr Auschwitz-Birkenau.
 I dag er Oskar Groening 94 år og var som 21-årig sprunget ud som nazist. Han meldte sig frivilligt til Waffen-SS og blev senere sendt til Auschwitz-Birkenau.
I dødslejeren indsamlede Oskar Groening fangernes værdigenstande, når de ankom. Genstandene sendte han til SS’ hovedkvarter i Berlin, hvor de blev brugt til at finansiere nazisternes krigsmaskine.
Oskar Groening slog ikke selv nogen ihjel, men anklagerne argumenterede under retssagen for, at han hjalp regimet, der var ansvarlig for masseudryddelserne.
Dermed er han blevet fundet medskyldig i massemord på mindst 300.000 jøder, der blev sendt direkte i gasovne, da de ankom til lejren i perioden maj til juli 1944.

Algimantas Dailide

Algimantas Dailide er ifølge Simon Wiesenthal Centeret bosat i Tyskland og har arresteret jøder og polakker, som blev henrettet af nazister og litauisk sikkerhedspoliti.
I 2006 blev han idømt fem års fængsel af en litauisk domstol, men afsonede ikke straffen  grundet medicinske årsager.

Helmut Oberlander

Sidst på listen er Helmut Oberlander. Han tjente i Einstazkommando 10a, der var en del af Einsatzgruppe D, som ifølge The Simon Wiesenthal Center  myrdede omkring 23.000 civile.

Du kan høre mere fra Efraim Zuroff  i klippet øverst oppe.

nyhederne.tv2.dk