21. juli 2015, 14:43 b.dk
Nazijæger: Det er et spørgsmål om moral og retfærdighed
Af Andreas Nygaard Just, Berlingske Nyhedsbureau

Nazijægeren Efraim Zuroff har tirsdag politianmeldt en 90-årig dansker, der stod vagt i en koncentrationslejr i Hviderusland under Anden Verdenskrig. Zuroff håber nu, at »retfærdigheden vil ske fyldest«.

Efraim Zuroff, bedre kendt som Simon Wiesenthal Centerets chefnazijæger, har tirsdag eftermiddag politianmeldt den 90-årige dansker Helmuth Leif Rasmussen, der tjente for Frikorps Danmark under Anden Verdenskrig.

Ifølge nazijægeren har danskeren medvirket til forfølgelsen på uskyldige jøder, da han arbejdede som vagt i en koncentrationslejr i Hviderusland.

Efraim Zuroff håber nu, at de danske myndigheder vil efterforske sagen og straffe danskeren for hans gerninger:

»Der er andre lande, der retsforfølger personer i lignende sager, som er baseret på færre beviser end de beviser, vi har i den her sag. Tiden er ved at løbe ud, men retfærdigheden er vigtig, og vi håber, at retfærdigheden også vil ske fyldest i Danmark,« sagde Efraim Zuroff, efter at han tirsdag klokken 13 havde indgivet anmeldelsen til Københavns Politi på Station City på Halmtorvet i København.

Beviserne mod den 90-årige dansker stammer fra bogen »En skole i vold«, som er skrevet af de to danske historikere Dennis Larsen og Therkel Stræde.

Her går de i dybden med danskere fra Frikorps Danmark og hvilken rolle, de spillede som fangevogtere i en koncentrationslejr i byen Bobruisk i Hviderusland under Anden Verdenskrig. Det er 70 år siden, og flere juridiske eksperter spår, at det bliver svært at få den 90-årige dansker, der nu er anmeldt for krigsforbrydelser, dømt.

»Tiden, der er gået, betyder jo ikke, at personerne ikke længere er skyldige. Ofrene fortjener, at de personer, der forfulgte og dræbte uskyldige jødiske mænd og kvinder, bare fordi de blev anset som fjender af Det Tredje Rige, får deres straf,« lød det fra Efraim Zuroff.

Tidligere har han og Simon Wiesenthal Centeret i Israel rettet henvendelse til det danske justitsministerium og den forhenværende justitsminister Mette Frederiksen (S), der dog afviste at gå videre med sagen.

Men det håber Efraim Zuroff, at den nye justitsminister, Søren Pind (V), vil gøre:

»Vi vil gøre alt for at fremme den politiske vilje i den her sag. Det er et spørgsmål om moral og retfærdighed.«

Overfor Berlingske har Helmuth Leif Rasmussen tidligere afvist beskyldningerne om, at han deltog i krigsforbrydelser. I 1945 indrømmede han dog over for de danske myndigheder, at han stod vagt for nazisterne i koncentrationslejren.

b.dk