21. jul. 2015 kl. 22.14 dr.dk
Danske nazister i søgelyset: Krigsforbrydelser, drab og et liv på flugt

En 90-årig dansker er blevet anmeldt for forbrydelser begået under Anden Verdenskrig. Her er en liste over danske nazister, der blev dømt - eller slap fri.

Nazijægeren Efraim Zuroff fra Simon Wiesenthal Center var tirsdag i Danmark for at anmelde en 90-årig dansk mand for forbrydelser begået under Anden Verdenskrig.

Den aldrende dansker gjorde under krigen tjeneste i Frikorps Danmark, der var et korps af frivillige oprettet med henblik på at deltage i kampene på Østfronten på tysk side. Efraim Zuroff vil have undersøgt, om manden kan drages til ansvar for drabet på jøder i en hviderussisk arbejdslejr.

Han er langt fra den eneste dansker, der er blevet anklaget for krigsforbrydelser begået under krigen, som kostede seks millioner jøder livet. DR Nyheder har samlet en liste med et udpluk af dem.

Carl Peter Værnet

Den danske læge Carl Peter Værnet forsøgte at omvende homoseksuelle mænd ved at indoperere en lille beholder med det mandlige kønshormon testosteron i lysken på dem. Den type eksperimenter gjorde ham interessant for tyskerne, der ansatte ham, hvorefter han udførte medicinske forsøg i koncentrationslejren Buchenwald.

Efter krigen blev Carl Peter Værnet interneret i Danmark, men under påskud om behov for behandling i Sverige lykkedes det ham at flygte til Sydamerika. Han døde i Argentina i 1965 uden at være blevet retsforfulgt.

Gustav Alfred Jepsen

Var under krigen en del af den tyske hær og senere Waffen-SS, hvor han var fangevogter i en underlejr til koncentrationslejren Neuengamme. I 1946 blev han ved en britisk militærdomstol idømt livsvarigt fængsel for at have mishandlet og dræbt fanger under en togtransport. Domstolen vurderede, at han havde været udsat for tvang.

I 1947 stod han igen anklaget for krigsforbrydelser, denne gang i Hamburg. Anklagerne omfattede mishandling og mord - blandt andet drukning af en fange - og han blev dømt til døden ved hængning. Dommen blev eksekveret samme år.

Frits Clausen

Frits Clausen var som partifører for de danske nazister i Danmarks Nationalsocialistiske Arbejderparti en fremtrædende person i det danske nazimiljø. Han var læge i Waffen-SS i en kort periode, før han blev indlagt på grund af misbrug.

I maj 1944 vendte han tilbage til Danmark. Året efter blev han arresteret og var interneret til sin død i 1947.

Orla Eigil Jensen

Blev i 1947 fundet skyldig i krigsforbrydelser begået i arbejdslejren AEL Nordmark, herunder mishandling af fanger og drab eller medskyld i drab. Orla Eigil Jensen blev i første omgang dømt til døden ved hængning, men dommen blev senere ændret til 20 års fængsel.

Han tilstod at have myrdet på eget initiativ, men fastholdt, at det var sket af medlidenhed.

Anton Peter Callesen

Var også kendt under tilnavnet "Stokken" og blev i januar 1950 dømt for krigsforbrydelser begået fra 1943 til 1945. Han blev blandt andet fundet skyldig i at mishandle fanger med stokkeslag, pisk og hundebid i forskellige koncentrationslejre.

Han ankede dommen, der blev stadfæstet først af Østre Landsret og siden af Højesteret. I 1960 blev han benådet og løsladt. Han døde i 1979.

Søren Kam

Den 93-årige tidligere danske topnazist og SS-officer Søren Kam døde i foråret i Tyskland med en dansk arrestordre hængende over hovedet. Han lod sig hverve i Waffen-SS og var udsendt til Østfronten. Adolf Hitler tildelte ham i 1945 Jernkorsets Ridderkors som én ud af en håndfuld danskere.

Danmark ønskede Søren Kam udleveret for drabet på dagbladsredaktør Carl Henrik Clemmensen. Drabet blev begået sammen med to andre SS-folk, og Søren Kam fastholdt, at han først skød på redaktøren, da han var død.

Carsten Christian Jensen

SS-mand og blokfører i koncentrationslejren Neuengamme. Under retssagen mod ham blev han beskrevet som en sadistisk mand, der afstraffede fanger brutalt.

I maj 1949 blev han fundet skyldig i krigsforbrydelser, herunder en række tilfælde af vold mod fanger i Neuengamme. Carsten Christian Jensen blev i 1949 idømt 14 års fængsel, men blev benådet allerede i 1952.

Knud Børge Martinsen

Den danske officer nåede både at være en del af Waffen-SS, Danmarks Nationalsocialistiske Arbejderparti 0g Frikorps Danmark. Han kæmpede på Østfronten som Sturmbannführer.

I Danmark stod han i spidsen for det såkaldte Schalburgkorps, der bekæmpede den danske modstandsbevægelse blandt andet med vold og terror. Knud Børge Martinsen blev efter krigen henrettet for landsforræderi.

Ib Birkedal Hansen

Ib Birkedal Hansen var under besættelsen den højest placerede dansker i Gestapo og havde speciale i at afsløre og torturere modstandsfolk.

Han blev arresteret to år efter krigen i Tyskland og efterfølgende dømt til døden som en del af retsopgøret efter krigen og henrettet ved skydning.

dr.dk