22:04 21. jul 2015 newsbreak.dk
S: Politikerne skal blande sig udenom nazi-sag
Af Berlingske Nyhedsbureau

Det er et anliggende for politiet og domstolene, ikke for politikerne, at der er indgivet en anmeldelse mod en 90-årig dansker, der tjente Frikorps Danmark i Hviderusland under Anden Verdenskrig.

Det siger Trine Bramsen (S), retsordfører for Socialdemokraterne.

Dermed deler hun ikke Peter Skaarups (DF) opfattelse. Dansk Folkepartis retsordfører ønsker, at Danmark mere aktivt retsforfølger danskere, der deltog på nazisternes side under Anden Verdenskrig.

Peter Skaarup håber, at den nye justitsminister, Søren Pind (V), vil gå aktivt til værks for at retsforfølge de få danskere, der fortsat er i live. Men det er helt forkert, mener Trine Bramsen:

»Vi kan jo ikke som politikere opfinde beviser eller anklager. Det må være vores domstol, der i sidste ende afgør det. Udgangspunktet er, om der er et grundlag for at rejse en sag, og det skal politiet og Statsadvokaten afgøre, ellers bryder vi med den tredeling af magten, som er udgangspunktet for vores retssamfund. Det skal vi passe på med,« siger Trine Bramsen.

Også hos Venstre forholder man sig skeptisk over for Dansk Folkepartis ønske om en aktivistisk kurs i spørgsmålet. Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen (V), sagde lørdag til Berlingske Nyhedsbureau, at »tiden var løbet fra det opgør«, omend han havde stor forståelse for Skaarups ærinde af »historiske« og »moralske« årsager.

Allerede tilbage i efteråret afviste daværende justitsministeren Mette Frederiksen (S) at gå ind i sagen af »principielle årsager«.

Hun påpegede i stedet, at det måtte være op til andre end myndighederne at politianmelde den 90-årige dansker.

Og det er præcis, hvad nazijægeren Efraim Zuroff fra Simon Wiesenthal Centeret gjorde tirsdag eftermiddag på Station City.

Her sagde han, at han håbede, at justitsminister Søren Pind aktivt vil sørge for at gå ind i sagen, så det kan blive undersøgt til bunds.

Men det ønske må og kan justitsministeren ikke indfri, mener Trine Bramsen:

»Er der belæg for at gå videre med sagen, må det være en politifaglig vurdering af, om der er belæg for at rejse den ved en domstol, eller om sagen den stopper her. Det skal vi politikere overlade til dem, der har forstand på det,« siger hun.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Søren Pind, da han er på ferie.

newsbreak.dk