21.07.2015 m.b.dk
Statsadvokaten tager sag mod dansk nazist »meget alvorligt«
Af: Andreas Nygaard Just

Tirsdag eftermiddag landede politianmeldelsen mod en 90-årig dansker, der deltog i Anden Verdenskrig for Frikorps Danmark, på statsadvokatens kontor. Nu begynder efterforskningen, lyder det.

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet har tirsdag eftermiddag modtaget anmeldelsen mod den 90-årige dansker, der tidligere på dagen blev politianmeldt for krigsforbrydelser under Anden Verdenskrig.

Nu skal det vurderes, om beviserne er stærke nok til at tage sagen videre til domstolene.

»På baggrund af den anmeldelse, der ligger der nu, så starter politiet og vi i statsadvokaturet jo en gennemgang af sagen, og hvis der så er behov for yderligere oplysninger, vil vi indhente dem. Det er jo en efterforskning,« siger Morten Niels Jakobsen, statsadvokat for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet.

Det var nazijægeren Efraim Zuroff fra den jødiske organisation Simon Wiesenthal Centeret i Israel, der var fløjet til Danmark for at indgive politianmeldelsen.

Morten Niels Jakobsen forklarer, at det er en usædvanlig sag, fordi den er så gammel. Ifølge bevismaterialet, som i høj grad beror på bogen »En skole i vold« skrevet af to danske historikere, var den 90-årige dansker, Helmuth Leif Rasmussen, vagt i en koncentrationslejr i Hviderusland fra efteråret 1942 til foråret 1943. Derfor tager det tid at vurdere den anmeldelse, der er rejst, siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen:

»Vi tager den slags henvendelser meget alvorligt. Og det er rigtig vigtigt, at vi nu studerer den anmeldelse rigtig grundigt og nøje. Så vurderer vi, om der er grundlag for et strafferetligt tiltag.«

Statsadvokaten vil endnu ikke komme med et bud på, hvornår de kan beslutte, om sagen mod den 90-årige dansker kan og skal gå videre til domstolene.

»Det, der er spørgsmålet, er, om der er grundlag for at gå videre med sagen og tage den ind i domstolene. Det kræver jo, at man tror på sagen. Der skal være tilstrækkelige beviser og et tilstrækkeligt juridisk grundlag for en mulig domsfældelse, før man rejser en sag,« siger han.

m.b.dk