17. oktober 2015, 22:53 nyhederne.tv2.dk
Nazijæger vil anmelde flere Frikorps Danmark-folk

Nye spor belaster flere tidligere Frikorps Danmark-soldater, siger nazijægeren Efraim Zuroff til Berlingske.

Tre måneder efter at nazijægere under stor mediebevågenhed anmeldte en 90-årig dansker til politiet, peger nyfundne dokumenter fra Statens Arkiver på, at op til flere nulevende danskere gjorde tjeneste i en hviderussisk arbejdslejr for jøder.

Det skriver Berlingske.

Det er Efraim Zuroff fra den amerikansk-israelske organisation Simon Wiesenthal Center, der fortæller, at hans researchhold "indtil videre" har fundet frem til fire "personer, som har interesse". Af dem bekræfter han, at mindst to fortsat lever.

- Vi har fundet frem til flere personer, som var udstationeret i Bobruisk, og de pågældendes fødselsår taget i betragtning har vi grund til at tro, at flere af dem stadig er i live. Det arbejder vi i øjeblikket på at få bekræftet, siger Efraim Zuroff til Berlingske.

Efraim Zuroff politianmeldte i juli en 90-årig dansker for krigsforbrydelser begået under Anden Verdenskrig i den hviderussiske Bobruisk-lejr. Her arbejdede en stor del af de internerede sig til døde, blev skudt eller omkom under kummerlige forhold.

Siden politianmeldelsen af den 90-årige Helmuth Leif Rasmussen i juli har Simon Wiesenthal-centret fået adgang til ellers ikke offentligt tilgængelige arkivalier fra Anden Verdenskrig.

Deres researchhold overdrager løbende alle potentielt inkriminerende fund til anklagemyndigheden.

En stor del af i alt omkring 6000 Frikorps Danmark-medlemmer tjente på Nazitysklands side som vagter i arbejdslejre eller som soldater ved østfronten. Efter at Tyskland havde tabt krigen, vendte mange af dem hjem til Danmark.

Sagen mod den 90-årige Helmuth Leif Rasmussen, som Efraim Zuroff politianmeldte i juli, er siden overdraget til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).

Statsadvokat Morten Niels Jakobsen siger til Berlingske, at han "omkring årsskiftet" forventer at være klar med en vurdering af, om der er juridisk grundlag for at rejse tiltale i dén sag.

nyhederne.tv2.dk