ponedeljak, 14.12.2015. | 23:36 b92.net
"Nedićeva rehabilitacija uvreda za žrtve nacista"

Lovac na naciste i direktor centra "Simon Vizental" iz Izraela Efraim Zurof rekao je da je pokretanje postupka rehabilitacije Milana Nedića sramno.

On je naveo da je pokretanje postupka rehabilitacije predsednika sprske vlade u vreme Drugog svetskog rata Milana Nedića sramno i strašno, jer je to pokušaj da se "opere" uloga onih koji su učestvovali u ubijanju Srba i uništavanju Jevreja.

"Očigledno je da on ne zaslužuje rehabilitaciju i bilo kakav korak u tom smeru bila bi uvreda za nacističke žrtve u Srbiji, kao i za sećanje na one koji su se hrabro borili protiv nacističkog režima i žrtvovali svoje živote za slobodu svoje države iz jarma Trećeg Rajha, najgenocidnijeg režima u ljudskoj istoriji", rekao je Zurof za list "Danas" od utorka.

On je naveo da je za vreme Nedićevog mandata ubijeno 300.000 Srba, uključujući i 80.000 u koncentracionim logorima, a da je samo u periodu od avgusta 1941. do maja 1942. godine ubijeno 16.000 Jevreja.

Prema njegovim rečima, među ubijenim Jevrejima bila je i grupa od 1.150 jevrejskih izbeglica iz Austrije koji su krenuli ka Palestini, kada su se nasukali u Kladovu, jer je Dunav počeo da ledi.

On je rekao i da ga vest o pokretanju postupka nije iznenadila, jer se uklapa u trenutni obrazac "neosporavanog izvrtanja Drugog svetskog rata i Holokausta, koji poslednjih godina cveta u regionu, a posebno u baltičkim zemljama i Mađarskoj".

"Ovi napori nastoje da prerade istoriju iz perioda od 1939. do 1945. ne bi li sakrili ili barem umanjili zločine lokalnih saradnika sa nacistima i promovišući lažnu jednakost između nacističkih i komunističkih zločina", rekao je Zurof.

On je istakao da se Nedićevoj rehabilitaciji treba usprotiviti svim legalnim sredstvima, kao i da je njegova uloga "kao premijera kvislinškog režima koji je služio interesima Trećeg rajha", dovoljan razlog da se odbije rehabilitacija.

Sedam godina nakon podnošenja zahteva za rehebilitaciju Milana Nedića, 7. decembra počeo je postupak pred Višim sudom u Beogradu.Podnosioci zahteva za rehabilitaciju su Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodica Nedić.

Milan Nedić je bio predsednik srpske vlade u periodu nacističke okupacije. Zemlju je napustio krajem 1945. godine, ali je ubrzo uhapšen u Austriji i vraćen u Jugoslaviju. Nediću nikada nije suđeno, a 4. februara 1946. godine izvršio je samoubistvo skokom sa prozora istražnog zatvora.

b92.net