Operation: Last Chance.ARTICLES
 
 
 
01/27/2016 expressen.se
Så spred ”Auschwitz hyena” sin skräck: ”Hon njöt av att plåga”

Hon är en symbol för ondska och var en av de mest hatade nazisterna i dödslägren.

Den sadistiska SS-vakten Irma Grese kallades ”Auschwitz hyena” av fångarna, som har vittnat om hur hon piskade människor till döds.

– Hon älskade de dagar när offren till gaskamrarna skulle tas ut, berättade en överlevande för Expressen i september 1945.

Redan som 19-åring anmälde sig den fanatiska tyska nazisten Irma Grese till frivillig tjänstgöring i dödslägren. Hon verkade som SS-vakt och befäl i tre av Förintelsens mest ökända läger: Kvinnolägret Ravensbrück och de båda mordfabrikerna Auschwitz och Bergen-Belsen.

Koncentrationsläger där Irma Grese tjänstjorde

Bergen-Belsen
Bergen-Belsen började som ett krigsfångeläger nära staden Celle i Tyskland och blev 1943 delvis ett koncentrationsläger för judiska fångar. Mer än 70 000 människor dödades i lägret, bland dem den holländska judiska flickan Anne Frank och hennes syster Margot. Brittiska trupper befriade lägret i april 1945. De hittade 10 000 obegravda kroppar och 40 000 sjuka och döende fångar – av vilka 28 000 dog efter befrielsen.

Ravensbrück
Ravensbrück var det enda koncentrationslägret för enbart kvinnor. Det låg nio mil norr om Berlin och togs i bruk 1939. Mer än 90 000 människor dödades i lägret innan det befriades av sovjetiska Röda armén i april 1945. I början avrättade man fångar genom att skjuta dem, senare sände man fångar som skulle avrättas till dödslägret Auschwitz. Därefter dödades de med giftinjektion och till slut byggdes en gaskammare också i Ravensbrück.

Auschwitz
Auschwitz var det största koncentrations- och dödslägret. Det var verksamt från 1940–1945 utanför den polska staden Oswiecim. Till en början var lägret avsett för polska politiska fångar. Från 1942 blev det ett förintelseläger för Europas judar. Omkring 1,1 miljoner människor dödades i Auschwitz, 90 procent av dem judar. Övriga offer var polacker, romer och sovjetiska krigsfångar. Lägret befriades av sovjetiska Röda armén i januari 1945.

Visa mer

I en krigsförbrytarrättegång mot Irma Grese och andra Auschwitzvakter berättade överlevande fångar om hennes sadistiska framfart. Om hur hon piskade och sköt fångar till döds, om hur hon misshandlade dem och hetsade sina halvsvultna hundar mot dem. Om hur hon deltog i ”selektionen” med doktor Josef Mengele och valde ut de människor som skulle gasas ihjäl.

I hennes bostad hittades skinn efter tre fångar som hon gjort lampskärmar av.

– I Läger A, Block 9 valde de blockäldste Ria och Hössler och fängelseläkaren doktor Enna ut människor till gaskammaren. Två utvalda flickor hoppade ut genom fönstret. Grese gick fram till dem där de låg på marken och sköt dem två gånger, vittnade Dora Szafran i rättegången som pågick mellan september och november 1945.

“Hon slog henne också i ansiktet och huvudet med knytnävarna så hon blev alldeles svullen och blå. När kvinnan föll stampade hon på henne.”

– Jag såg en kvinna gå fram till taggtråden för att tala med sin dotter som var i lägret intill. Grese, som passerade på sin cykel, började genast slå kvinnan med sitt läderbälte.

– Hon slog henne också i ansiktet och huvudet med knytnävarna så hon blev alldeles svullen och blå. När kvinnan föll stampade hon på henne. Kvinnan var tre veckor på sjukhus efter misshandeln, sade fången som överlevt både Auschwitz och Bergen-Belsen.


Ilona Stein vittnade också om hur Irma Grese och doktor Mengele en dag i augusti 1944 valde ut mellan 2 000 och 3 000 fångar till gaskammaren. Hon berättade att människor ibland försökte smita i väg från uppställningsplatsen.

Andra kvinnliga nazistiska krigsförbrytare

Ilse Koch
Ilse Koch, "Häxan i Buchenwald", var inte medlem i SS och hade ingen officiell befattning. Men hon var fru till Karl Koch, kommendant i lägren Majdanek och Buchenwald, och utnyttjade sin ställning till att begå grymheter mot fångar. Överlevande har vittnat om hur lät inspektera nya fångar för att se om de hade konstnärliga tatueringar – och lät döda dem för att få deras hud. Hon dömdes till livstids fängelse för krigsförbrytelser och begick självmord i fängelset 1967.

Dorothea Binz
Dorotha Binz började som vakt i koncentrationsläger och avancerade till att bli biträdande chef i både Ravensbrück och Buchenwald. Hon var känd för att piska, slå och ibland skjuta ihjäl fångar. Mest beryktad är hennes attack på en tvångsarbetare som hon högg ihjäl med en yxa. Hon flydde mot slutet av kriget, men hittades och dömdes till döden. Hon avrättades i maj 1947.

Elisabeth Volkenrath
Elisabeth Volkenrath anmälde sig som frivillig vakt. Hon tjänstgjorde i lägren Ravensbrück och Auschwitz och blev senare hög chef i Bergen-Belsen. Hon deltog i avrättningar av fångar och valde ut offer till gaskamrarna. Hon greps av brittiska soldater i april 1945, dömdes för krigsförbrytelser och hängdes i december samma år.

Maria Mandel
Maria Mandel, "besten", tjänstgjorde som SS-vakt i flera nazistiska läger innan hon utnämndes till kvinnlig kommendant i dödslägret Auschwitz. Hon anses vara ansvarig för en halv miljon fångars död mellan 1942 och 1945. Hon valde ut vissa judiska fångar som favoriter för att sedan skicka dem till gaskamrarna när hon tröttnade på dem. Mandel skapade kvinnoorkestern i Auschwitz. Hon dömdes till döden och avrättades 1948.

Juana Bormann
Juana Bormann, "kvinnan med hundarna", tjänstgjorde som SS-vakt i Auschwitz, Ravensbrück och Bergen-Belsen. Hon var känd för sin sadism och sin brutalitet och åtföljdes alltid av sin schäfer, som hetsade mot fångar. Hon dömdes till döden för krigsförbrytelser och avrättades i december 1945.

Greta Bösel
Greta Bösel började tjänstgöra i kvinnolägret Ravensbrück redan 1939. Hon var en av dem som avgjorde om fångar skulle sändas direkt till gaskamrarna eller om de var tillräckligt starka för att arbeta. "Om de inte kan arbeta, låt dem ruttna", är ett beryktat uttalande av Bosel i rättegången efter kriget. Hon dömdes till döden och avrättades i maj 1947.

Visa mer

– Fångar smet i väg och gömde sig under sängarna. Grese gick och letade reda på dem. Hon slog dem tills de svimmade och släpade sedan tillbaka dem till uppställningen, sade hon.

Irma Grese är bland de mest beryktade nazistiska kvinnliga bödlarna, men många fler kvinnor deltog aktivt i massmorden. Runt tio procent av SS-vakter och annan personal i döds- och koncentrationslägren var kvinnor.

Den amerikanska historikern Wendy Lower avslöjade i sin bok ”Hitlers furier – tyska kvinnor i Förintelsens tjänst” häromåret att 10 000-tals tyska kvinnor begick krigsförbrytelser. Det är många fler än man tidigare hade trott. Den allmänna uppfattningen hade varit att Förintelsens gärningsmän var just män. Den överväldigande majoriteten av de dömda i krigsförbrytarrättegångarna var män, medan få kvinnor straffades.

– Cirka 4 000 kvinnor tjänstgjorde i de nazistiska lägren, mindre än 100 dömdes. De flesta kom från lägre medelklassen. De var från början hårfrisörskor, lärare, sjuksköterskor, säger historikern Naama Shik, expert på kvinnor i Förintelsen och forskare vid det israeliska förintelsemuseet Yad Vashem i Jerusalem.

 

Hon förklarar att Irma Grese har blivit en symbol för ondska och grymhet just för att hon var kvinna. Ingen väntade sig att en ung, blond och åtminstone enligt det nazistiska skönhetsidealet vacker kvinna var i stånd att begå sådana grymheter – och därför blev hon särskilt fruktad bland fångarna.

“En ung vacker kvinna, blond och blåögd, som njöt av att plåga människor. Hon gick omkring med hund och piska.”

– Irma Grese var mycket grym. Men hon var inte grymmare än manliga SS-vakter, hon var lika grym som de. Om vi ska anlägga ett gender-perspektiv uppfattas hon som grymmare just för att hon var kvinna, säger Naama Shik.

– En ung vacker kvinna, blond och blåögd, som njöt av att plåga människor. Hon gick omkring med hund och piska. Hon avvek från den kvinnliga normen, därför blev hon en symbol.

– Det finns också sexuella undertoner. Hon beskrevs alltid som mycket elegant och välklädd. Hon var bisexuell och det ryktades att hon var älskarinna till doktor Mengele i Auschwitz och till kommendanten i Bergen-Belsen, Josef Kramer, säger hon.


Irma Grese greps av brittiska trupper som befriade Bergen-Belsen i april 1945. Tillsammans med annan SS-personal som inte lyckats fly ställdes hon inför rätta. Rättegången började den 17 september 1945 och väckte stor uppmärksamhet över hela världen.

Redan tre dagar efter rättegångens start, den 20 september 1945, kunde Expressen publicera ett skakande vittnesmål. En överlevande kvinnlig tjeckisk fånge berättar i en intervju om Greses grymheter i en artikel under rubriken ”Irma Greses sadism visste inga gränser – Trivdes bäst som bödel” över hela förstasidan.

“Att slå kvinnor medvetslösa var Irma Greses favorithobby, och mest trivdes hon när hon fick slå nakna, vackra, unga flickor.”

Den tjeckiska kvinnan, som bodde i Norrköping och som konfronterats med Grese i både Auschwitz och Bergen-Belsen, beskriver Grese så här:

”Att slå kvinnor medvetslösa var Irma Greses favorithobby, och mest trivdes hon när hon fick slå nakna, vackra, unga flickor. Elegant klädd och med skinande blanka, svarta stövlar kom hon visslande till sina nattliga inspektioner i lägret. Hon kommenderade ofta ut tusen kvinnor i taget på gården, där de på knä fick stå med stora stenar i de uppsträckta händerna från halv fyra till tio på morgonen.”

Hon fortsätter att berätta för Expressen:

”Hon älskade de dagar då offren till gaskamrarna skulle tas ut. Hon gick i spetsen för en trupp SS-män tillsammans med chefsläkaren längs de långa leden med nakna kvinnor och plockade ut dem hon ville. En gång tog hon ut alla som hade utslag på kroppen – en annan gång de som såg magra ut.”Den tjeckiska kvinnan, vars namn inte uppges, säger att hennes syster i sista stund räddades från att skickas till gaskammaren. De stod uppställda vid en ”selektion” när Irma Grese närmade sig. Systern var sjuk och uppsvullen, en säker kandidat för gasning.

– När turen kom till mig bävade jag inför Irma Greses blickar. Hon mönstrade mig kallt och lät mig passera. Så kom efter en stund turen till min syster, säger den överlevande i intervjun.

– Hon hade blivit misshandlad och hennes ena sida var alldeles uppsvullen. Irma Grese förde henne åt sidan med orden: Svin, ni skall ha ett barn, och därför måste ni till ett nytt läger.

– Min syster var så sjuk att hon inte förstod vad som väntade henne, men jag bleknade. Då kom den mirakulösa räddningen. Ryska plan närmade sig. Det blev flyglarm, och Irma Grese lade benen på ryggen. Det blev full panik i lägret, säger hon.Irma Grese hade flera öknamn. Hon kallades ”Auschwitz hyena” och ”den vackra besten”. Det senare för att skilja henne från lägerkommendanten Josef Kramer som gick under namnet ”Bergen-Belsens best”.

Grese dömdes till döden tillsammans med tio andra, bland dem två kvinnor, i en rättegång mot de ansvariga för Bergen-Belsen. Hon hängdes den 13 december 1945 och var då 22 år gammal.

“Kvinnor deltog aktivt i de nazistiska förbrytelserna. Just nu väntar Helma K, som var radiooperatör i Auschwitz, på rättegång i Tyskland.”

– Irma Grese och de andra kvinnliga SS-vakterna blev symboler för grymhet och fanatisk nazistisk övertygelse. Deras roll i Förintelsen och deras grymhet kom som en överraskning efter kriget, säger historikern Efraim Zuroff, känd nazistjägare och chef för Wiesenthal-centrets avdelning i Jerusalem.

– Kvinnor deltog aktivt i de nazistiska förbrytelserna. Just nu väntar Helma K, som var radiooperatör i Auschwitz, på rättegång i Tyskland. Hon var en av Irma Greses kolleger i lägret, säger han.

expressen.se