Operation: Last Chance.ARTICLES
 
 
 
31.03.16, KL. 19:00 m.b.dk
Historiker: Nyhedsbureauet AP samarbejdede med nazisterne
Bent Blüdnikow

Det amerikanske nyhedsbureau Associated Press (AP) samarbejdede med Hitler-regimet fra 1930erne og indtil 1941. Resultatet blev, at den amerikanske offentlighed fik nyheder, der var produceret og udvalgt af det nazistiske Popagandaministerium.

Det skriver den tyske historiker Harriet Scharnberg i tidsskriftet Zeithistorische Forschungen, beretter den britiske avis The Guardian.

Nazisterne kom til magten i 1933, og store amerikanske nyhedsbureauer som Keystone og Wide World Photos måtte lukke deres tyske kontorer, fordi de brugte jødiske journalister. AP var det eneste vestlige nyhedsbureau, der forblev åbent, lige indtil USA i 1941 gik ind i krigen. Dermed var APs nyhedsdækning af afgørende betydning for den internationale nyhedsdækning af nazismen.

Harriet Scharnberg skriver, at AP bevarede sit kontor og sin adgang til nyheder ved at aftale, at man ikke ville offentliggøre materiale, der »ville svække Rigets styrke i udlandet og hjemme«. Aftalen betød ifølge Harriet Scharnberg også, at AP skulle bruge nazistiske journalister og fotografer, ligesom den tillod regimet at bruge AP-fotografier i antisemitisk litteratur som bogen »Die Juden in USA« og SS-brochuren »Der Untermensch«.

Da tyske tropper i juni 1941 invaderede Lviv i Ukraine og mente at kunne konstatere massedrab udført af sovjetiske tropper, gennemførte de en »hævnaktion« i form af massedrab på byens jøder. Hitler beordrede herefter, skriver Harriet Scharnberg, at fotografier af dem, der var blevet dræbt af de sovjetiske tropper, skulle videreformidles til amerikanerne via AP. Amerikanerne modtog ingen billeder af de jødiske ofre.

En talsmand for AP siger til The Guardian, at en korrekt beskrivelse af hele forløbet er, at »AP og andre nyhedsbureauer var udsat for intenst pres fra det nazistiske regime (...) APs ledelse modstod dette pres, mens man arbejdede på at indsamle korrekte, vitale og objektive nyheder i en mørk og farlig tid.«

Lederen af den jødiske menneskerettighedsorganisation Simon Wiesenthal Center, Efraim Zuroff, siger på sin side til den israelske avis Jerusalem Post:

»Når man nu ved, at AP var det eneste amerikanske nyhedsbureau i Nazi-Tyskland op til den amerikanske indtræden i krigen, kan man ikke undlade at spekulere på, om en mere korrekt rapportering fra landet kunne have ført til, at der på et tidligere tidspunkt var kommet en stærkere anti-nazistisk politik. En politik, som kunne have knust eller ændret Hitlers planer om at erobre verden!«

m.b.dk