Operation: Last Chance.ARTICLES
 
 
 
2-4-2016, 16:04 haarlemsdagblad.nl
Opa Chris O'Neill hielp joden in WOII

STOCKHOLM - De opa van Chris O’Neill, de man van de Zweedse prinses Madeleine, heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog joden gered. Dat meldt de Zweedse krant Expressen. De krant is in het bezit van documenten waarin Tsjechische joden verklaren dat Otto Walter hen heeft geholpen.

Walter is de vader van Eva O’Neill, de moeder van Chris. In de jaren dertig van de vorige eeuw was hij arts in een door de nazi’s bezet deel van Tsjecho-Slowakije. Walter zorgde dat joden die opgeroepen werden voor de Duitse werkkampen een doktersverklaring kregen waarin stond dat ze te ziek waren om te werken. Ook joden die naar concentratiekampen moesten, bezorgde hij medische verklaringen.

De documenten waar Expressen en het Duitse weekblad Bunte over beschikken zijn in 1945 opgesteld. Walter wilde toen naar de Verenigde Staten. Om toegelaten te worden, moest hij aantonen dat hij geen banden had gehad met de nazi’s. Vandaar dat Walter aan enkele mensen die hij had geholpen een verklaring had gevraagd.

Duits archief

Volgens experts van het Simon Wiesenthal Centrum in Jeruzalem zijn de documenten, gevonden in een Duits archief, waarschijnlijk echt. Efraim Zuroff gaat ervan uit dat de schrijvers van de verklaringen ook daadwerkelijk door Walter zijn geholpen.

Overigens is Walter nooit naar Amerika vertrokken. Hij overleed in 1952 aan de gevolgen van een hartaanval. De arts woonde toen in Duitsland.

haarlemsdagblad.nl