Operation: Last Chance.ARTICLES
 
 
 
04. Maj 2016 09:03 lokalavisen.dk
Beviser mod dansk nazist forsvundet: "Siderne er simpelthen flået ud"
Af Daniel Sennek

Helmuth Leif Rasmussen er tidligere dansk nazist og var under Anden Verdenskirg med i Frikorps Danmark som soldat. Han er anklaget for krigsforbrydelser, men nu er centrale dokumenter om ham forsvundet fra Statens Arkiver. Det skriver Berlingske.

"Siderne er simpelthen flået ud," siger Martin Magnussen. Han er fast gæst på Statens Arkiver og samtidig manden, der i 2012 afslørede danmarkshistoriens største tyveri af dokumenter fra samme arkiv, skriver Berlingske.

 "Alt det, han fortalte til politiet, lige da han blev anholdt og i dagene efter, det findes ikke længere i arkiverne. Som jeg vurderer det, er mere end halvdelen af sagen forsvundet, måske endda nærmere tre fjerdedele," siger han.

Den 91-årige Helmuth Leif Rasmussen blev sidste år anklaget for krigsforbrydelser i udryddelseslejren ved Bobruisk i Hviderusland af den israelske nazijægerchef, Efraim Zuroff.

Den danske SS-vagt vidnede efter krigen mod sin overordnede befalingsmand, som stod tiltalt for at dræbe en jødisk mand i lejren med en geværkolbe, skriver Berlingske.

Men vidneudsagnet til politiet, som er gengivet i bogen "En skole i vold" af Therkel Stræde og Dennis Larsen, afslørede samtidig Helmuth Leif Rasmussens egen rolle som vagt i lejren. 

To personer med tilknytning til både Hells Angels og nazisamlermiljøet blev i 2010 afsløret i at stjæle materiale systematisk fra læsesalen på Statens Arkiver. Det kom senere frem, at de to havde været på spil allerede i 2007.

Martin Magnussen var i 2012 med til at opdage de to gerningsmænds mistænkelige adfærd på læsesalen, og han arbejder i dag på en bog om affæren.

"Den måde, dokumenterne i Helmuth-sagen er revet ud på, og det her med, at det kun er de væsentlige bilag, der er væk. Det er deres fremgangsmåde. Det er smart, for så er hele sagen ikke væk," siger Martin Magnussen til Berlingske.

lokalavisen.dk