Operation: Last Chance.ARTICLES
 
 
 
5. maj 2016 - kl. 15:41 ekstrabladet.dk
Verdenskendt nazijæger jagter danskere: De havde uhyggelig rolle i kz-lejr
Jonas Skov Nielsen

Den verdenskendte nazijæger Dr. Efraim Zuroff forsøger igen at få to danske SS officerer retsforfulgt for deres uhyrligheder i Østeuropa under 2. verdenskrig.

Den verdenskendte nazijæger, Dr. Efrain Zuroff, har i dag anmodet de danske myndigheder om at retsforfølge to danskere, der under 2. verdenskrig arbejdede som SS-vagter i den berygtede koncentrationslejr Bobruisk i Hviderusland.

Det fortæller Efraim Zuroff til Ekstra Bladet.

Der er tale om den 91-årige Helmuth Leif Rasmussen samt en dansk statsborger bosat i Sverige.

Ifølge Efraim Zuroff arbejdede de to danskere som vagter i lejren, der var berygtet for at være en regulær udrydelseslejr.

- Danskerne var SS-vagter i lejren. De var ansvarlige for disciplinen og fangernes forhold i lejren. I den tid danskerne var i lejren, døde stort set alle jøderne, der var internerede der, siger Efrain Zuroff der ofte kaldes verdens førende nazijæger i sin rolle som øverste direktør i Simon Wiesenthal Centerets afdeling for efterforskning af nazistiske krigsforbrydelser.

90 procent dræbt
Det er langt fra første gang Efraim Zuroff forsøger at få de danske myndigheder til at retsforfølge Helmuth Leif Rasmussen.

I juli 2015 troppede nazijægeren op på Station City i København for at politianmelde den tidligere SS-vagt efter de danske myndigheder ikke ville tage affære på baggrund af flere breve sendt fra Efraim Zuroff til blandt andet den daværende justitsminister, Mette Frederiksen.

- 90 procent af de indsatte i udryddelseslejren blev enten dræbt eller døde af anstrengelser som følge af tvangsarbejde. Det er vigtigt, at alle involverede kommer til at stå til ansvar, lød det dengang fra Efraim Zuroff, der henviste til dokumentationen i bogen 'En skole i vold', der er skrevet af de danske historikere Therkel Stræde og Dennis Larsen.


Bogen beskriver Frikorps Danmark og tyskernes rædselsherredømme i Hviderusland under krigen og dokumenterer med baggrund i erindringer, retsdokumenter og andre historiske papirer danskernes rolle i blandt andet Bobruisk-lejren.

Bogen fremlægger beviser for, at Helmuth Leif Rasmussen var med i den inderste vagtkreds omkring Bobruisk-lejren, der blandt andet stod for massehenrettelser og andre uhyrlige overgreb.

I forbindelse med bogens udgivelse i 2014 afviste Helmuth Rasmussen denne påstand overfor BT, men erkendte, han havde været vagt i lejren.

- Uhyrligheder bliver aldrig glemt
Efraim Zuroffs personlige fremmøde hos det danske politi har tilsyneladende ikke haft den ønskede effekt, og derfor forsøger han nu igen at få sagerne mod de to danskere taget op.

- Deres uhyrligheder bliver aldrig glemt. Det er ikke en formildende omstændighed, at der er gået mere end 70 år, siden de begik forbrydelserne. Deres fremskredne alder skal på ingen måde beskytte dem imod at blive stillet til ansvar og straffet for deres modbydelige forbrydelser.

- De fortjener ingen barmhjertighed, for det var det sidste, de gav deres ofre i lejrene. Vi skylder ofrene, at de ansvarlige bliver stillet til ansvar, siger Efrain Zuroff i forbindelse med den nye henvendelse til de danske myndigheder.

Beviser revet ud af sagsmappe
Nazijægeren har allieret sig med to historikere, der skal granske de danske arkiver for beviser mod nulevende Frikorps Danmark fra nazitiden.

Men nye oplysninger peger i retning af, det kan blive særdeles svært at samle beviser i de danske arkiver mod de danske nazister.

Mere end halvdelen af de dokumenter, der blev oprettet i forbindelse med at dansk politi afhørte Helmuth Leif Rasmussen om hans rolle i den berygtede udryddelseslejr efter krigen, er nemlig forsvundet. Det fortalte Berlingske tirsdag.

Ifølge Martin Mogensen, der er fast gæst i Statens Arkiver og i 2012 afslørede, at Danmarkshistoriens største sag om tyveri af historiske dokumenter, er dokumenterne om den danske SS-vagt simpelthen revet ud af sagsmapperne.

- Alt det, han fortalte til politiet, lige da han blev anholdt og i dagene efter, findes ikke længere i arkiverne. Som jeg vurderer det, er mere end halvdelen af sagen forsvundet, måske endda nærmere tre fjerdedele, siger Martin Mogensen.

Helmuth Leif Rasmussen bor i dag i København og har skiftet navn.

Ekstra Bladet har valgt at bringe hans navn fra krigstiden, da han selv har fortalt om sin fortid i Bobruisk-lejren. Den anden danskers identitet er Ekstra Bladet bekendt.

Ekstra Bladet har ikke haft mulighed for at konfrontere ham med anklagerne og har derfor valgt at lade ham forblive anonym. Han er i dag bosat i Sverige.

ekstrabladet.dk