Operation: Last Chance.ARTICLES
 
 
 
10. maj. 2016 KL. 18.03 politiken.dk
Nazijæger: Danske SS-forbrydere bør retsforfølges
Søren Astrup

Myndighederne bør sikre, at dansk vagt fra dødslejr stilles for retten, kræver organisation, der kæmper for retfærdighed for jødeudryddelsens ofre.

I 1943 myrdede tyskerne løs i en af deres dødslejre i den hviderussiske by Bobruisk.

Med under SS-fanerne var et par danske frivillige, der dengang fungerede som vagter i lejren og som i 2014 blev afsløret af en bog om de danske nazisters forbrydelser i krigsårene.

Den gravede blandt andet en rapport om en politiafhøring af den ene, foretaget i 1945, frem af arkiverne. Her beskrev en af danskerne, hvordan jøder blev myrdet med koldt blod, når de ikke længere kunne arbejde.

Det fik Efraim Zuroff fra det internationale Wiesenthal Center, der arbejder på at få krigsforbrydere fra de onde år stillet for retten, til at reagere. Han anmeldte en af mændene til politiet i håb om, at de danske myndigheder ville reagere.

Nu viser det sig ifølge en af historikerne bag bogen, Martin Magnussen, at vigtigt materiale i sagen er forsvundet fra Statens Arkiver. Det skriver Berlingske. Beviserne er simpelthen flået ud af mappen med dokumenter om sagen.

Efterlyser dansk handling mod nazikrigsforbrydere

Samtidig gentager Zuroff sin opfordring til den danske myndighed om at rejse sag mod de tidligere SS-frivillige fra Bobruisk.

Danske vagter spillede en meget vigtig rolle i den ekstremt høje dødsrate i Bobruisk-lejren og bærer strafferetligt ansvar for de forbrydelser, der skete der.

Efraim Zuroff

Tidligere sager viser, at det er uhyre vanskeligt at få myndighederne eller de ansvarlige politikere til at gøre noget ved de krigsforbrydelser, der blev begået under tyskernes blodige overgreb i deres nabolande.

Det illustreres af sagen om Søren Kam, som tyskerne beskyttede mod at blive retsforfulgt. Da der til sidst blev stillet krav om at få ham udleveret i overensstemmelse med den europæiske arrestordre nægtede tyskerne at leve op til forpligtelserne.

Kam mistænkes for at have været aktiv i drabet på en nazi-kritisk chefredaktør, Carl Henrik Clemmensen, og for at have hjulpet til at røve listen over danske jøder fra Synagogen i København. Det var den, der gjorde det muligt for tyskerne i 1943 at forsøge at få fat i alle danske jøder, så de kunne blive sendt til de tyske dødslejre.

politiken.dk