Operation: Last Chance.ARTICLES
 
 
 
17.1.2018 13:29 uusisuomi.fi
”Natsijahtaaja” vaatii selvitystä presidentti Niinistöltä: Paljastiko suomalaisen SS-vapaaehtoisen kirje juutalaisten teloitukset 1941?
Teppo Ovaskainen, Minna Karkkola

Kotimaa Natsirikollisten jäljittäjä Efraim Zuroff kyselee israelilaislehdessä, miksi Suomen presidentti ei ole vastannut hänen kirjeeseensä suomalaisten mahdollisista sotarikoksista vuonna 1941. Asia on noussut esille tuoreiden suomalaisten tutkimustietojen viitattua tiettyjen suomalaissotilaiden osallisuuteen juutalaisten joukkotuhossa.

– Jätetäänkö suomalaisten vapaaehtoisten holokaustirikokset Ukrainassa rankaisematta, Jerusalem Post kysyy otsikossaan.

Efraim Zuroff on juutalaisten asiaa ajavan ihmisoikeusjärjestö Simon Wiesenthal Centerin pääasiallinen ”natsijahtaaja”. Hän lähetti noin kuukausi sitten presidentti Sauli Niinistölle kirjeen, jossa hän vaatii Niinistöä käynnistämään selvitykset uusista tutkimustiedoista, vaikka se olisikin ”kivuliasta” Suomelle.

Presidentinkanslia vahvisti tiistaina Uudelle Suomelle, että Zuroffin kirje on saapunut tasavallan presidentin kansliaan. Kirjeeseen ei ole vastattu, mutta ”asia on selvityksessä”.

Selvittämiseen onkin syytä, sillä syksyllä 2017 julkisuuteen nousseet tutkimustiedot muuttavat – ainakin jos näyttö vahvistuu – käsitystä suomalaisten SS-vapaaehtoisten oletetusta nuhteettomuudesta. Asiaan nyt kirjeaineiston perusteella perehtynyt dosentti André Swanström katsoo, että aiempi suomalaistutkimus on kenties silotellut suomalaisten natsijoukoissa taistelleiden vapaaehtoissotilaiden toimintaa.

Swanströmin käyttämistä arkistomateriaaleista löytyy yksittäinen viittaus siihen, että suomalaiset saattoivat osallistua juutalaisten teloituksiin. Eräs suomalainen SS-sotilas harmitteli kesällä 1941 kirjeessään, että ”juutalaisten teloittamiseen riittää kehnompikin ampumataito kuin omaamamme”. Kirjeen oli allekirjoittanut viisi muutakin suomalaista SS-miestä.

Efraim Zuroff kuvaa uusia tutkimustuloksia ”vahvaksi viitteeksi” siitä, että suomalaiset, Ukrainassa SS-joukoissa palvelleet vapaaehtoiset osallistuivat juutalaisten joukkomurhaan.

– Olen varma, että olet samaa mieltä siitä, että tällainen paljastus vaatii vastausta Suomen viranomaisilta ja riittäviä resursseja asian tutkimiseen, Zuroff toteaa presidentti Niinistölle.

Zuroffin mukaan on tyypillistä, että tiedot erimaalaisten SS-vapaaehtoisten roolista holokaustissa tulevat yllätyksenä tutkijoille ja yhteiskunnalle. Näin on hänen mukaansa käynyt myös Tanskassa ja Norjassa.

uusisuomi.fi