Operation: Last Chance.ARTICLES
 
 
 
25.1.2018 klo 13.27 iltalehti.fi
Suomi tekee selvityksen: Murhasivatko suomalaiset SS-miehet juutalaisia toisessa maailmansodassa? - ”...päivänvaloon tuomani todisteet viittaavat vahvasti siihen”

Natsirikollisia jäljittävän Simon Wiesenthal -keskuksen johtaja lähestyi presidentti Niinistöä kirjeellä. Valtioneuvoston kanslia on tilannut riippumattoman selvityksen suomalaisten SS-sotilaiden osallisuudesta holokaustiin.

Suomi aikoo käynnistää selvityksen, millä tavalla suomalaisen Waffen-SS-vapaaehtoispataljoonan sotilaat osallistuivat juutalaisten tappamiseen Ukrainassa toisen maailmansodan aikaan. Asiasta uutisoi The Times of Israel.

Lehden keskiviikkoisen uutisen mukaan tasavallan presidentin kanslia on vahvistanut selvityksen tekemisen natsirikollisia jäljittävän Simon Wiesenthal -keskuksen johtajalle Efraim Zuroffille.

Jerusalem Postin uutisen mukaan johtaja Zuroff lähetti presidentti Sauli Niinistölle aiemmin tammikuussa kirjeen, jossa hän pyysi selvittämään suomalaisten SS-sotilaiden osallisuutta holokaustiin.

Pyyntö pohjaa suomalaisen SS-upseerin kirjallisiin tunnustuksiin, joita kirkkohistorian dosentti Andre Swanström on käsitellyt tutkimuksissaan. Kirjeessä SS-sotilas Olavi Kustaa Aadolf Karpalo kertoo sotilaspastori Ensio Pihkalalle, kuinka hän asetovereineen tappoi juutalaisia ampumalla Ukrainassa. Swanströmin mukaan Karpalon lisäksi ainakin viisi muutakin suomalaissotilasta osallistui tekoihin.

Zuroff huomauttaa Jerusalem Postille aiempien tutkimusten väittävän, etteivät suomalaissotilaat osallistuneet juutalaisten tappamiseen.

- Toivon, että ymmärrätte Swanströmin tutkimusten vakavuuden ja tiedostatte sen vaativan perusteellista tutkintaa, Zuroff kirjoittaa kirjeessään Suomen presidentille.

Kumoaa aiemmat käsitykset

Presidentin kanslian kansliapäällikkö Hiski Haukkala kirjoittaa vastauksessaan Zuroffille, että Suomen valtionjohto vastaa esitettyyn huoleen ja käynnistää riippumattoman selvityksen suomalaisen osallisuudesta holokaustiin Ukrainassa.

Zuroffin mukaan tutkinnassa on kyse merkittävästä kehityksestä koskien Skandinavian maita: Tanska ja Norja ovat jo aiemmin vuosina 2013 ja 2014 tunnustaneet joukkojensa osallisuuden juutalaisten tappamiseen.

SS-miesten taustoja tutkinut dosentti Swanström kirjoitti viime vuoden lopulla Suomen kirkkohistoriallisen seuran sivuilla, että suomalaisista SS-miehistä on tähän mennessä vallinnut käsitys, jonka mukaan yksikään heistä ei ottanut osaa juutalaisten joukkomurhiin tai muihin sotarikoksiin.

- Uudet, vasta päivänvaloon tuomani todisteet viittaavat vahvasti siihen, että suomalaisia oli mukana myös sotarikosten tekijöiden joukossa. Esimerkiksi SS-mies Olavi Kustaa Aadolf Karpalon kirje suomalaisten SS-miesten yhdysupseerille ja sotilaspastorille Ensio Pihkalalle on selvä todiste siitä, että suomalaiset SS-vapaaehtoiset todella osallistuivat holokaustin toteuttamiseen ja sotarikoksiin, Swanström kirjoittaa.

Iltalehti ei torstaina aamupäivän aikana tavoittanut kansliapäällikkö Hiski Haukkalaa kommentoimaan Suomen lupaamaa selvitystä aiheesta. Presidentin kanslian viestinnästä kerrotaan, että kyseessä on arkistoselvitys, jonka tilaa valtioneuvoston kanslia. Se tehdään yhteistyössä Kansallisarkiston kanssa.

Periaatepäätös selvityksen tekemisestä on tehty, mutta yksityiskohdat ovat vielä sopimatta.

iltalehti.fi