27.05.2009 20:47:42 novosti.rs
Zločin još čeka kaznu
M. PRELEVIĆ - E. RADOSAVLjEVIĆ

FAŠISTA Šandor Kepiro, koji je osumnjičen za ubistvo više od 1.300 Jevreja, Srba i Roma u Novom Sadu početkom 1942. godine, slobodno se šeta Budimpeštom. Dok Srbija i dalje pamti taj zločin, on u miru troši poslednje dane života, ubeđen da će izbeći ovozemaljsku kaznu. Prošlonedeljni snimci fotografa Erika Desona, koje „Novosti“ ekskluzivno objavljuju, ponovo su ovog ratnog zločinca vratile u žižu javnosti.
Iako na duši nosi hiljade i hiljade porodica, kao čelnik i glavni organizator „Novosadske racije“ - akcije streljanja novosadskih Jevreja u ulicama Futoškoj, Cara Dušana i Nikole Tesle, koju su u drugoj polovini januara 1942. sproveli mađarski fašisti - Kepiro je do sada vešto uspevao da se izmigolji pravdi.
U Mađarsku se, nakon 52 godine skrivanja u Argentini, vratio 1996. Deset godina kasnije, pronašli su ga istraživači Centra „Simon Vizental“ i pozvali vlasti da mu sude. Mađarska je obećala novu istragu, ali se ništa nije desilo. Zato je reagovalo i naše tužilaštvo, koje je lane zatražilo njegovo izručenje.
Dr Efraim Zurof, direktor jerusalimskog odeljenja Centra „Simon Vizental“, kaže za „Novosti“ da je uradio sve što je mogao da Kepiro ne izbegne kaznu.
- Sve je bilo uzalud. A jedini razlog što Kepiro nikada nije saslušan je strah mađarskih vlasti od desničarskih grupa u toj zemlji. Oni, jednostavno, nemaju dovoljno hrabrosti da mu sude - objašnjava Zurof. - Ovo sve zvuči kao jako loša šala. Taj čovek, verovali ili ne, još nije ni saslušan u Mađarskoj. Vlast, jednostavno, ćuti i čeka da on umre.
Naše tužilaštvo podnelo je zahtev za sprovođenje istrage protiv Kepira 24. septembra prošle godine, i zatražilo njegovo izručenje iz Mađarske.
Na osnovu raspoložive dokumentacije, Kepiro je osumnjičen za genocid između 1.300 i 1.700 Jevreja, Srba i Roma. Najviši vojni i civilni organi fašističke Mađarske u Novom Sadu sproveli su raciju, zbog navodnog uvlačenja partizana u taj grad. Žandarmerijskim oficirima, na čijem je čelu bio kapetan Šandor Kepiro, kao i civilnim vlastima, jasno su stavili do znanja da cilj nije da se pretresaju kuće i stanovi, već „čišćenje ljudi“. Kepiro je pristao da se uključi u akciju.
- Racija je trajala između 21. i 23. januara. Mađarske snage su ranom zorom upadale u domove civila, izvodili ih na ulice i ubijali pred vratima, ili su ih vodili u kasarne i na obale Dunava. Beživotna tela su bacali pod zaleđenu reku. Ubijeno je i 165 dece - pokazuju raspoloživi podaci.
Potraga za Kepirom počela je još 1947. Pokrajinska komisija donela je 19. juna te godine Odluku o utvrđivanju zločina okupatora i njegovih pomagača. U njoj je utvrđeno je da je doktor Šandor Kepiro ratni zločinac, i još tada je zatražena njegova ekstradicija. Osudila ga je u odsustvu i mađarska komunistička vlast. Ali, više od šest decenija kasnije, zločinac je još bez kazne.
„Novosti“ su se u sredu obratile mađarskom Ministarstvu pravde, sa pitanjem šta se desilo sa srpskim zahtevom za sprovođenjem istrage i da li će Mađarska izručiti Šandora Kepira Srbiji. Do zaključenja ovog broja, iz tog ministarstva nam nisu poslali odgovore.

AŠNER I EGNER
NA sličan način - uz svesrdnu pomoć države u kojoj živi - pravdi izmiče i šef ustaške policije Milivoj Ašner, koji je učestvovao u progonu Srba, Jevreja i Roma, danas nastanjen u austrijskom Klagenfurtu. Hrvatska je zatražila njegovo izručenje 2005, ali je Austrija odbila da ga izruči jer je, navodno, nesposoban za suđenje. I sve to uprkos tome što ga je britanski list „San“ snimio kako, snažan i vitalan, šeta po Austriji i navija za hrvatsku reprezentaciju tokom Evropskog prvenstva u fudbalu.
Srpsko tužilaštvo zatražilo je i ekstradiciju Petera Egnera, „gestapovca“ koji je osumnjičen za ubistvo na desetine hiljada civila u logoru Staro sajmište. On će biti izručen Srbiji kada se pred američkim pravosudnim organima okonča postupak da mu se oduzme državljanstvo SAD.

PORIČE
NA fotografijama napravljenim 21. maja vidi se Kepiro u svom stanu nadomak sinagoge u Budimpešti. Izgleda krepko dok bez štapa korača po terasi. Kepiro se, pre ovoga, u javnosti nije oglasio skoro tri godine. Tada je novinarima kazao da nije kriv. On ne poriče da je prikupljao žrtve za „Novosadsku raciju“, ali tvrdi da su redovni vojnici, a ne njegov paravojni odred, počinili zločin.

novosti.rs