20.06.2005
PATRIOT
 
  Posljednja Ašnerova žrtva  
 

Kako je prošlog petka redakciju Patriota obavijestio Alen Budaj , 28-godišnji mladić koji je prikupio dokumentaciju na osnovu koje je u Hrvatskoj pokrenuta istraga o ratnim zločinima protiv Milivoja Ašnera , za ponedjeljak 20. juna pred Opštinskim sudom u Zagrebu zakazano je prvo ročište sudskog procesa , u kojem osumnjičenik za ratne zločine Milivoj Ašner tuži Alena Budaja zbog "klevete" (tada će ovaj broj našeg lista već biti na kisocima).

Protiv Milivoja Ašnera istražni sudija Županijskog suda u Požegi Berislav Devčić trenutno vodi istragu zbog progona Jevreja, Srba i slobodoljubivih Hrvata, te civilnih osoba drugih nacionalnosti za vrijeme Ašnerovog mandata na mjestu "predstojnika Predstojništva gradskog redarstva u Požegi 1941. i 1942. godine".

Ašner je osumnjičen da je tokom Drugog svjetskog rata u Požegi počinio ratni zločin genocidnih razmjera. Nakon Drugog svjetskog rata zarobljen je na Blajburgu, odakle je uspio pobjeći u Austriju, gdje je i živio do početka raspada bivše SFRJ. Ratnim zlo č incem proglasila ga je Zemaljska komisija za istra ž ivanje ratnih zlo č ina Narodne Republike Hrvatske 1946. godine. Krajem devedesetih godina prošloga vijeka Ašner se vratio u Hrvatsku.

Prije početka pokretanja istrage protiv njega, Ašner je, krajem juna prošle godine, iz Daruvara, u kojem je živio, pobjegao za Klagenfurt . Hrvatska još uvijek od Austrije nije zatražila njegovu ekstradiciju.

Alen Budaj, koji je prikupio inkriminirajuću dokumentaciju protiv Ašnera, o cijelom slučaju govorio je u julu prošle godine u intervjuu za zagrebački nedjeljnik Globus . Dan nakon što je intervju izašao u javnost Budaja je Ašner, po svom pravnom zastupniku, tužio zbog toga što ga je nazvao " ratnim zločincem". Budaj, kako kaže, nije propisno pozvan na raspravu, već je slučajno saznao da je prvo ročište sazvano za ponedjeljak 20. juna ove godine. Potvrdu o tome dobio je kada se obratio sutkinji zagrebačkog Opštinskog suda Božici Barlović , koja vodi ovaj predmet. Uvid u spis nije mu dozvoljen, a nije mu uručen ni službeni poziv za ročište.

" Smatram ovo suđenje političkim procesom koji se vodi protiv mene. Umjesto da hrvatsko pravosuđe godinu dana nakon razotkrivanja osobe osumnjičene za počinjenje ratnih zločina u razdoblju kvislinške NDH privede istoga pred lice pravde, mene se pravno goni jer sam razotkrio ratni zločin i prijavio osumnjičenoga za ratni zločin. Ja nikada nisam negirao, skrivao ili izbjegavao isticati da je hrvatski i austrijski državljanin Milivoj Ašner proglašen ratnim zločincem i uvijek sam to dosljedno spominjao i sustavno obrazlagao, jer su njegovi ratni zločini već ustanovljeni od strane Požeškog odjela Okružne komisije za utvrđivanje ratnih zločina u Novoj Gradiški 13. listopada 1945, te je osnovom toga i drugih naknadnih dokaza i iskaza potvrđen kao takav i proglašen ustaškim ratnim zločincem od strane Zemaljske komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača Narodne Republike Hrvatske u Zagrebu 12. kolovoza 1946.

Sebe vidim kao posljednju Ašnerovu žrtvu. Prihvaćam sve izazove koje mi nuđa hrvatsko pravosuđe. Govorit ću na hrvatskom sudu i u obranu dostojanstva svih onih kojih više nema, a stradavali su od zločinačke ruke požeških ustaških krvnika. Umjesto privođenja pred lice pravde čovjeka osumnjičenog za počinjenje ratnih zločina, sada se progoni mene koji sam razotkrio ratne zločine protiv civilnog stanovništva moga rodnog grada. Svaka moja žrtva ipak će u konačnici biti neusporedivo manja od stradavanja ikoga među stotinu i pedeset požeških Židova odvedenih u ustaške logore smrti. Nijemi krik tih i ostalih požeških žrtava zahtijeva ispunjenje pravde; dok god sam živ, ostvarenje toga cilja ostaje moj prioritet", rekao je Budaj.

PATRIOT MAGAZINE, June 20, 2005