26.07.2006
Pozezani.com
 
  Uređenje židovskog groblja, za osudu ili pohvalu ?  
 

Na početku treba napomenuti da je sporni Bay-Matin članak,tj. kolumna objavljena 14.02.2006. i to NE na Wolfovom portalu,nego NA : pozega- online (s crticom -)    

Dakle,danas sam bio 1. puta na novouređenom židovskom groblju,i zanemarujući utrošenu investiciju,tko je financirao,tko je izvođač radova,jeli ili nije prioritet,trenutnu političku situaciju u Libanonu itd.

To što je urađeno na tom groblju,vrijedno je svake hvale,naročito svih onih koji se sjećaju kako je groblje izgledalo prije nekoliko godina,tj. zadnjih 30-40 god.

Ovaj potez gradskih vlasti koji su se upustili u uređenje židovskog groblja,po reakcijama večine građana to je odličan posao,a neki su,ili će tek okarakterizirat kao možebitno "uvlačenje" židovskoj zajednici u Hrvatskoj i svijetu.

Ali!!! zar je zaista tako,zar to nije jedan civilizirani,kulturni čin koji bi trebali prakticirati svi,prema bilo kojoj vjerskoj ili nacionalnoj zajednici,koja u Hrvatskoj ima sakralne,kulturne i druge spomenike.

Kao što naravno očekujemo i od drugih država i vlada da se odnose i prema našim vrijednostima isto.

Sadašnji župan,a donedavni gradonačelnik,g. Ronko,tim je činom napravio mnogo,ne samo za lokalnu zajednicu,nego i za Hrvatsku u cjelini,što će mnogi osporavati,jer su jalni,kako se oni toga nisu sjetili za svoje vladavine.

Nije bitno dali je to krenulo od Zuroffove posjete,bitno je to da je večina građana prezadovoljna urađenim,da taj prostor više nije mjesto lokanih grupica,pijanaca itd. koji su ondje godinama devastirali sve što se moglo,i trebalo je to urediti prije ili kasnije.

I danas uočih "svježe" vandalizme na novouređenom spomeniku,nadam se da će im se na nekakav način konačno stati na kraj!!!

Osvruo bih se ukratko na Kolumnu Bay-Mate,koji kako navode današnje novine: "Nepoznat autor".

Ne,nije nepoznat ,vrlo dobro se zna tko stoji iza tog članka,također i to da taj autor i dalje piše za isti portal.

Iako je članak napisan prije godinu u pol,ali kako vidimo ,nije zastario!!!
On u svom članku omalovažava vjere i nacije ovih prostora,a zašto ?

Možda što zaista tako misli,a možda ipak samo zbog publiciteta iste kolumne ili nekoga portala.

Zar se zbog nekakve velike čitanosti i publiciteta mora na taj način,iako mu je kolumna šaljivih sadržaja,fura se na izvornog slavonca itd.,ali zar zaista mora na ovaj način ?
Sloboda govora i pisane riječi,po mom,laičkom mišljenju,zaista se ne izražava na ovakav način!!!

Citiram detalje iz kolumne:

Al' bijo je tude i onaj Zurlof, pa je zurlo u čivutsko greblje i odma' se zgrozijo u kakom je stanju.

U prvom redu da se fra Luka ispriča cilom islamskom svitu zato šta gazi po onom po čem ne bi smijo. Nek' kaže da to nij' nikaki polumisec, neg' su to obične selske dvoroge vile s kojima se njekad radilo.

Nek' se umisto «dobrodošli !» napiše, za svaki slučaj «Merhaba bre pućanstvo !».

kak' je mater u Federalnim bosanskim državama savitovala sina prid ženidbu: «Čuvaj se, sine, krsta sa tri prsta i vjere šta guj'cu pere !»

,,,e Bay-Mata,čitajuči tvoju kolumu,dođoh do zaključka da bi tvoja visokoumna razmišljanja,tvoja civilizacijska kultura,a i sam tvoj boravak,najbolje pristajao upravo u tim djelovima "Federalne  bosanske države".

Pozezani.com, 26.07.06