25.06.2007
nacional.hr
 
  Veliki brat Zuroff
Vedrana Rudan
 
 

Užasna činjenica da je Hitler pobio ogroman broj Židova ne daje Efraimu Zuroffu pravo da hrvatskom predsjedniku Mesiću napiše prostačko pismo: samo zlobnik može Thompsonov koncert proglasiti ‘masovnom fašističkom demonstracijom’

Imam problem. Nisam Hrvatica, ja sam Ljudsko Biće. I zločine koje su davno činili ustaše ne smatram nečim zbog čega bi mi danas moralo biti neugodno, iako sam u porodici imala ustaša. U partizanima su bile i moja majka i moja baka. Ne osjećam se zbog toga pobjednicom nad Hitlerom, nisam ni grešnica jer se na Bleiburgu dogodio masakr. Ne pristajem da me određuju mrtvaci. Ustaše nisu u moje gene ništa upisali, ni partizani. Nitko mene ne mora promatrati sa strane i onda dati svoj sud o mojim genetskim boleštinama. Ne vjerujem da zločin ima nacionalni predznak. Nijemci nisu genetski fašisti, ni Talijani. Židovi nisu genetske žrtve. Ni Srbi ni Cigani. To što su prije šezdeset i nešto godina pobijeni milijuni Židova današnjim Židovima ne daje pravo da prozivaju potomke zločinaca. U krvavom drugom svjetskom ratu nastradali su i Rusi, Nijemci, Talijani, Englezi, Hrvati, Cigani, muslimani, Amerikanci... Nastradali su lj u d i. Prestrašna činjenica da je Hitler pobio tako ogroman broj Židova gospodinu Efraimu Zuroffu, direktoru izraelskog Centra Simon Wiesenthal, ne daje pravo da našem predsjedniku Mesiću napiše onako prostačko pismo. Gospodin Zuroff traži “zabranu koncerata pjevača poput Thompsona kojima se slavi fašizam i rasizam“. Centar Simon Wiesenthal iz Jeruzalema se zgraža i gnuša nad “masovnim pokazivanjem fašističkih pozdrava, simbola i uniformi“. Centar se “zgraža“, Centar se “gnuša“.

Definitivno, prejake riječi. Svojim sam očima na TV ekranu vidjela koncert koji je održao pjevač bijedna glasa, debela stasa i bez ikakva smisla za pokret. Slušala sam i stihove tipa “kora kruva, kapja vina, zrno soli, nek ti kušin bude stina, al Hrvatsku, sine, voli“. Čula sam i vidjela maloljetnu djecu kako viču “za dom spremni“ i dižu ruke na fašistički pozdrav obučeni, ne u ustaške uniforme, nego u crne majice na kojima je bio mač, ovih dana zaštitni znak “nacića“ Thompsona. On im ih je i prodao. Možda sam sljepica, nezrela, moguće i da su se u meni probudili ustaški geni u koje ne vjerujem, ja u uzdignutim tankim, dječjim rukama nisam vidjela ruke krvoloka nego ruke glupe djece koja ne znaju što rade. Njih nekoliko desetaka tisuća pjevalo je pjesme koje nisu pozivale ni na kakvo klanje, nisu veličale fašizam. Samo zlobnik poput gospodina Zuroffa, pojma nemam zašto je gospodin toliko zločest, mogao je Thompsonov koncert proglasiti “masovnom fašističkom demonstracijom“. Zagovaram li ja to naci-hepeninge u zemlji opterećenoj krvavom prošlošću? Ne. A ne mislim ni da je Hrvatska zemlja koja je imala posebno zlu prošlost. Postoji li zemlja na svijetu u čijoj povijesti nije bilo krvavih ratova, obračuna većine s manjinom, jakih sa slabijima? Čitava ljudska povijest je povijest pobjede Zla nad Dobrim. Da to nije tako, Zemlja ne bi ovako izgledala. Zato bi stari ljudi poput gospodina Zuroffa morali imati u sebi više milosti, više tolerancije, više razumijevanja prema mladosti koja često ne zna što čini. Gospodin Zuroff sigurno zna da se užas i smrt nisu događali samo Židovima iako su njihove patnje bile strašne. Kako znamo? Znamo jer smo na tu temu pročitali stotine knjige, za tisuće smo knjiga čuli, gledali smo mnoge filmove, slušali o Šindlerima... Ali možda su i Cigani patili? Nažalost, jako je malo knjiga napisano o patnjama Cigana.

Ne postoje filmovi ni podaci o njihovim Šindlerima. Nitko ne zna ni imena svih onih Cigana koji su kao pepeo odletjeli u nacističko nebo. Toliko se zla učinilo Ciganima a još uvijek nisu osnovali ni jedan svoj Centar? Znam, netko će me proglasiti strasnom antisemiticom, što ja nikako nisam. Mene kao Ljudsko Biće koje slučajno živi u Hrvatskoj i kojem su slučajno preci bili i ustaše i partizani pogađa bahati ton gospodina Zuroffa. Tko mu daje pravo da od moga predsjednika traži da zabrani koncerte koji se ne sviđaju izraelskom Centru Simon Wiesenthal? Tko je gospodin Mesić? Diktator koji u svojoj banana državi određuje tko će i što i kada i kako pjevati? Ili je gospodin Mesić ipak demokratski izabran predsjednik na čelu demokratske zemlje koja ima svoje zakone i svoju policiju. I ti zakoni i ta policija čuvaju građane od naci divljaka kojih ima u Hrvatskoj jednako kao i u Izraelu. Ne v i š e zato jer smo mi Hrvati potomci ustaša. Napisati da se Hrvatskom valja “ružan val obnovljenog fašizma koji se mora spriječiti da taj izvanredno opasni novi trend ne zahvati cijelu Hrvatsku“ drskost je bez presedana. Ponavljam, neki su klinci vikali “za dom spremni“ ne znajući što rade, ali ovaj koncert sigurno nije bila generalna proba za pokolj Židova u Hrvatskoj. Gospodin Zuroff usudio se napisati prestrašno pismo i obratiti se predsjedniku Mesiću tonom kojim se strogi učitelj obraća dječačiću u kratkim hlačama.

Nisam očekivala od Mesića suvislo ponašanje. On se vjerojatno pred gospodinom Zuroffom i osjeća poput klinca. Nažalost. Žalosno je i to da hipersenzibilnom gospodinu Zuroffu ne smeta činjenica da je gospodin Anto Đapić najbolji izraelski prijatelj. U Izraelu ga primaju poput brata rođenoga, na hrvatskoj glavi gospodin Đapić nosi židovsku kapicu, Židovi su snimili i film o njegovu liku i djelu, gospodin Đapić se u Izraelu i odmara... A ne tako davno taj je novokomponirani židovoljubac govorio: “Dan antifašističke borbe može biti samo dan nacionalne izdaje i sramote, kada se grupa kriminalaca odmetnula protiv svoje države“, “Tko će meni u Hrvatskoj diktirati kako smijem dizati ruku i naređivati što ću s rukama raditi?! Imam pravo rukom pokazivati koliki će kukuruzi u Slavoniji rasti kada HSP dođe na vlast!“, “Mi smo spominjanje ustaštva, poglavnika i 10. travnja sveli na mjeru pijeteta.“, “I jedan Srbin u Saboru je previše.“ Tako je govorio čelnik jedne od najjačih oporbenih stranaka i gradonačelnik Osijeka. Zašto su Židovi njemu sve oprostili, a golobradi klinci i Thompson nemaju pravo na milost?

nacional.hr