3.7.2007
slobodnadalmacija.hr
 
  Brat Drago i brat Marko
Damir PILIĆ
 
 

Kad mu već nisu mogli doskočiti na samom koncertu ili u izravnom prijenosu, doskočiše mu na snimci koncerta: naprosto mu isjekoše prvih pet sekundi "Čavoglava", pa ispade kao da brat Marko nije zagrmio "Za Dom!", i kao da 50.000 duša na Maksimiru nije odvratilo "Spremni!".
I tako nam je Hrvatska televizija još jednom lažirala stvarnost. Što bi rekao brat Marko: "Opet su nas prevarili." Bilo bi zanimljivo da on sada tuži HTV zbog cenzure ili povrede autorskih prava, i da tužbu podnese, recimo, Sudu za ljudska prava u Strasbourgu, a da za svjedoka pozove, recimo, Ephraima Zuroffa.
Može se reći da je to bila posebna nedjelja HTV-a: u istome danu građani Hrvatske svjedočili su životnim iskazima teologa i novinara Drage Pilsela i pjevača Marka Perkovića. Obojica Hrvati iz proustaških obitelji, obojica franjevačkim mlijekom zadojeni, obojica dobrovoljci iz 1991., oba do boli iskreni, a opet, što bi rekao brat Marko, "između nas sto svjetova, između nas sto vjekova": brat Drago do 16. godine je spavao pod Pavelićevom slikom, sve dok nije čuo za rasne zakone, a brat Marko tu sliku još uvijek sanja, iako zna za rasne zakone.
Prema vlastitom priznanju u "Novom listu", brat Drago je imao tu sreću da mu u ranoj mladosti ispovjednik postavi ključno pitanje: "Drago, dokad ćeš se radnim danima ponašati kao argentinski ljevičar i borac protiv diktature, a vikendom kao hrvatski fašist?". Brat Marko imao je tu nesreću da ga nitko nikada nije upitao: "Marko, dokad ćeš slaviti ime Gospodinovo, a sanjati o 'kući Maksovih mesara'?". Pravovremeno pitanje u životu je kao pravovremeno dodavanje u nogometu: ako ga nema, vječno si u ofsajdu.

slobodnadalmacija.hr