4.7.2007.
slobodnadalmacija.hr
 
  Maček: Vlada osuđuje koketiranje
s ustaštvom
 
 

Vlada jasno odbacuje pokušaje isticanja znakovlja iz Drugoga svjetskog rata. Premijer Sanader je uvijek naglašavao da je suvremena hrvatska država sazdana na temeljima Domovinskog rata i antifašizma, kaže glasnogovornik Vlade Ratko Maček
PIŠE Damir PILIĆ
Nakon što su i vodeći američki listovi poput "New York Timesa" i "International Herald Tribunea" na svojim naslovnicama objavili kako se u našoj maloj zemlji slavi fašizam, većina ljubitelja Marka Perkovića Thompsona — uključujući i bivše i sadašnje ministre — misli da je osuda prejaka, jer da Thompson slavi domoljublje, a ne fašizam. To je kao ona priča o baki kojoj se snilo ono što joj je milo.
Tko god je na Thompsonovu koncertu želio vidjeti ustaška obilježja, mogao ih je vidjeti, čak i oni koji to nisu željeli: internetski portali sutradan su vrvjeli od fotografija snimljenih na prilazima Maksimiru, na kojima se lijepo vide deseci mladih posjetitelja s ustaškim kapama i majicama. Tko god je bio na koncertu, jasno je čuo originalni početak "Čavoglava" i, kako napisa novinar "New York Timesa" Nicholas Wood, "poznati slogan iz Drugog svjetskog rata".

Šuškovo nasljeđe
Uostalom, ista ta "spremnost za Dom" odjekivala je prepunim Maksimirom i koji tjedan ranije, u finišu utakmice Hrvatska-Rusija, pa se nitko od toga nije ogradio. Jedina je razlika što na spomenutoj utakmici nije bilo Nicholasa Wooda.
Problemi Hrvatske s ustaštvom niti počinju niti završavaju s Thompsonom: pjevač iz Čavoglava samo je najpropulzivniji produkt onog resentimana koji je početkom devedesetih zahvatio naše krajeve, a koji se razigrao onog trenutka kad je Tuđman uzeo pare od franjevačke ustaške frakcije u kanadskom Norvalu, i kad je nedugo potom izjavio kako je NDH "izraz povijesnih težnji hrvatskog naroda za svojom državom".
Cijena te norvalske donacije bila je iznimno visoka: na mjesto drugog čovjeka u državi Tuđman je morao instalirati Gojka Šuška, koji se nije libio da iz svečane lože na sinjskoj Alci, čak i pred TV kamerama, dignutom desnicom ne pozdravi konje, alkare i buduće thompsone. Taj Šuškov čin simbolički je označio povratak ustaštva u javnu sferu društvenog života u Hrvatskoj.
Marko Perković se nikada nije jasno ogradio od pjevanja pjesmica koje slave "Jasenovac i Gradišku Staru", kao što se Šušak nikad nije ogradio od dignute desnice na Alci, baš kao što se Tuđman nikad nije ogradio od Šuška, ili kao što se ni sadašnji HDZ nikad nije ogradio od Tuđmanova koketiranja s ustaštvom.
Istina, nitko ne može poreći Sanaderove pokušaje deustašizacije zemlje — groteskno vidljive i u nastupu Darka Milinovića na 11. saboru HDZ-a, kad se potpredsjednik Hrvatskog sabora hvalio kako je jednoj djevojčici na Bleiburgu u tri minute rastumačio zašto je ustaška kapa zlo — ali očito je da je "Šuškova brazda" zaorala duboko u biće hrvatskog naroda, i da mladih nemaju jasnu predodžbu o zločinačkoj biti NDH.


Vela: Ovo je događaj godine

Članica Programskog vijeća HRT-a Darinka Janjanin poručuje kako će zbog emitiranja snimke Thompsonova koncerta na prvoj sjednici Vijeća postaviti pitanje odgovornosti ravnatelja HRT-a Vanje Sutlića i v.d. direktora programa HTV-a Željka Vele.
— Neka mi objasne koji je to interes javnosti prikazivati koncert na kojemu su u publici ustaški simboli — ističe Janjanin.
Činjenica da se u snimci dobro pazilo da kamera ne uhvati kakvo ustaško znakovlje te da je iz "Čavoglava" naglo nestao ustaški pozdrav, za nju je — licemjerje.
Predsjednik Programskog vijeća HRT-a Zdenko Ljevak u svemu ne vidi ništa loše. Jednostavno, direktor programa i programski kolegij su procijenili da ima interesa da se koncert prenosi.
Čovjek kojeg se zbog Thompsonova koncerta ponajviše proziva, v.d. direktora programa Željko Vela, na upit zašto se HTV odlučila na prikaz snimke koncerta u udarnom terminu, odgovara protupitanjem: "A, zašto ne!?" Bio je to, kazuje, osim glazbenog ili zabavnog programa i dokument vremena.
— Bio je to, što god tko o tome mislio, glazbeni događaj godine u Hrvatskoj. Tako je i prerađena i tretirana, kao glazbeni koncert koji je uživo pratilo 40 tisuća ljudi — ističe Vela. Onima koji "rezanje" "Čavoglava" drže licemjernim, Vela poručuje kako HTV ne bi učinila ništa za javni interes da je pokazala ono malo bezumnika što su na sebi imali ustaško znakovlje, ne znajući zašto ga nose.
— Je li Thompson zabranjen pjevač!? Nije. Jesu li "Čavoglave" zabranjena pjesma!? Nisu. Dokle god mogu kupiti CD s originalnom verzijom "Čavoglava", nemam pravo zabranjivati Thompsona i govoriti da nije dobar za HTV-a. Razne institucije su imale mogućnost to zabraniti, no nisu to učinile. E, pa zbog čega bi to činio HTV!? — zapitat će se na koncu Vela.
Inače, gledanost Thompsonova koncerta iznosila je čak 16 posto. Bio je to daleko najgledaniji TV događaj unatrag nekoliko mjeseci!Siniša PAVIĆ

Obijest se ponavlja

Tisuće obožavatelja na punom stadionu glavnoga grada Hrvatske nacistički je pozdravilo dok je rock-zvijezda Marko Perković izvikivao dobro znani slogan iz Drugoga svjetskog rata.
Ovako počinje osvrt "New York Timesa" na maksimirsko "događanje" nacionalnog zanosa, koje je pod naslovom "Hrvatska rock-zvijezda očijuka s nacističkom prošlošću" prenio i "International Herald Tribune" u svom europskom izdanju. "Times" primjećuje kako je većina publike bila tinejdžerskog uzrasta, odnosno u ranim dvadesetima, od kojih su neki nosili crne kape ustaškog pokreta, koji je "odgovoran za slanje desetaka tisuća Srba, Roma i Židova u koncentracijske logore smrti".
Ističući kako je "ustaška ikonografija u suprotnosti sa slikom koju hrvatska Vlada želi stvoriti o sebi u svijetu", list donosi izjavu izraelskog direktora Centra Simon Wiesenthal, Efraima Zuroffa, koji je predsjednika Mesića pozvao da zabrani ovakve koncerte.
Međutim, ističe se u tekstu, unatoč prigovorima židovske i srpske manjine, koncert je prikazan u udarnom terminu na javnoj televiziji, tj. na HTV-u. Također, novinar "Timesa" je na koncertu uočio i ministra prosvjete Dragana Primorca, koji je kazao: "Ne možete vidjeti nikakav antisemitizam ovdje".

H. PRNJAK
’Ne mogu prijeći preko uvreda’

Ako imaju imalo pristojnosti, duguju nam svima ispriku. Prozirni su razlozi koje navode kao povod za svoje prosvjede. Možda je u zemljama gdje ta gospoda žive normalno djecu najmlađe dobi, srednjoškolce, studente, branitelje, čitave obitelji nazvati teroristima, fašistima itd. Ali u jednoj suverenoj, uljuđenoj europskoj zemlji kakva je Hrvatska to nije normalno, napisao je Thompson u svojoj javnoj zahvali upućenoj posjetiteljima koncerta.
— Na žalost postoje i oni koji su nam, upravo zbog stavova koje iznosimo, svjetonazora kojem pripadamo i moralnih vrednota koje živimo, uputili besramne uvrede preko kojih ne možemo prijeći. Naglašavam kako se radilo isključivo o glazbenom događaju, a ne političkom ili nekom drugom skupu — ustvrdio je pjevač iz Čavoglava, očito ponukan negativnim političkim reakcijama na njegov maksimirski nastup, poručivši to svima onima koji dijele njegovo mišljenje i slušaju njegovu glazbu.

M. GORETA
GLAZBA I KONTEKST POLITIČARI OSUDILI SPORNE SIMBOLE

Pusić: ’Vrsta primitivizma’

Vlada jasno odbacuje pokušaje isticanja znakovlja i simbole iz vremena Drugog svjetskog rata. Osim toga, podsjećam da je premijer Sanader u više navrata istupima u javnosti uputio jasnu poruku što misli o ustaškom režimu i uvijek je naglašavao da je suvremena hrvatska država sazdana na temeljima Domovinskog rata i antifašizma, rekao je u utorak glasnogovornik Vlade Ratko Maček. Dodao je, međutim, i da je isticanje ustaškog znakovlja u RH zabranjeno i da se sankcionira odredbama Kaznenog zakona, pa ne vidi potrebu donošenja posebnog zakona za takve slučajeve.
— Mislim da se pretjeruje u tome koliko se javnost i Židovska zajednica brinu o Thompsonovu koncertu. Thompson je hrvatski pop-pjevač u čije privatne političke i ideološke stavove ne mogu ulaziti jer ne znam kakvi su. Točno je da je na koncertu bilo neprihvatljivih ispada, ali ne smatram da čovjeka treba optužiti za ustaštvo - komentirala je potpredsjednica SDP-a Željka Antunović dodajući da isticanje ustaške ikonografije smatra neprihvatljivom pojavom koju treba zabraniti.
Predsjednica HNS-a Vesna Pusić drži pak da je "propagiranje ustaštva kroz 'mala vrata' jedna vrsta primitivnog folklora". Iako svako koketiranje s ustaštvom smatra neprihvatljivim, te da se svim situacijama u kojima se propagiraju ustaški simboli treba snažno oduprijeti, nikako nije za donošenje posebnog zakona koji bi definirao zabranu isticanja takva znakovlja.
— Smatram da to ne bi bilo dobro zato što je svako nametanje zabrana uglavnom neugodno i kontroverzno. Isticanje ikonografije ne podržavam, ali zabrane su mi antipatične jer uglavnom imaju obrnuti efekt: sve što je zabranjeno privlači - mišljenja je Pusić. Komentirajući reakcije Centra Simon Wiesenthal zbog Thompsonova koncerta, Pusić je kazala da je "to njihov posao i da nikoga u Hrvatskoj to ne bi trebalo posebno brinuti".

Snježana DUKIĆ
Nedefinirani zakoni

Za razliku od naših, njemački zakoni vrlo eksplicitno navode koji su ekstremno desni simboli zabranjeni. Tako se zatvorskom kaznom do tri godine pak ili novčanom kaznom kažnjava osoba koja upotrebljava kukasti križ, pozdrav "Sieg Heil!" ili pak Hitlerovu sliku.

J. BEKIĆ

slobodnadalmacija.hr