ponedjeljak, 16.6.2008 14:10
index.hr 
 
  Svi MUP-ovi bjegunci
Jovan Dragišić
 
 


DOK NA jednoj strani policijski sustav Republike Hrvatske upada u neugodne situacije kao što je bijeg osuđenog ratnog zločinca iz Lepoglave nakon što je dobio privilegije izdržavanja kazne na poluotvorenom, na drugoj strani ljudi s tjeralica MUP-a mirno šetaju europskim gradovima, a taj naš strašni MUP ne radi bogznašto.

> Milivoj Ašner uhvaćen kako u Klagenfurtu uživa u nogometnom ludilu

Milivoj Ašner, poznati "šetač"

Milivoj Ašner, jedno od najpoznatijih "lica s tjeralice", broj dva na MUP-ovoj listi traženih, odmah iza Blagoja Adžića, teško da je čovjek koji se skriva.

Dapače, ne samo da je Globus napisao gdje to točno Ašner živi, nego je čovjek usred Europskog prvenstva u nogometu mirno prošetao ulicama Klagenfurta, na opće zgražanje novinara britanskog The Suna, koji su ga i fotografirali.

No, dobro, Ašner nije sramota samo hrvatskog policijsko-pravosudnog sustava, taj je i na Interpolovoj tjeralici, a Austrijanci su odbili njegovo izručenje na temelju slabog zdravstvenog stanja.

Jest da mu to slabo zdravstveno stanje nije smetalo pri ugodnoj šetnji ulicama punim policajaca, ali to je već priča za vanjskopolitičke novinske stupce.

Veljko Kadijević, promotor knjiga i sugovornik medija

Da je Ašner jedini takav slučaj, bilo bi u redu. Ali, MUP na tjeralici drži i famoznog Veljka Kadijevića, čovjeka koji ne samo da je prije malo više od godinu dana dao intervju za nekoliko hrvatskih medija, nego koji isto tako mrtav hladan promovira svoju knjigu u Moskvi.

Opet, ne možemo ni tu biti do kraja kritični prema MUP-u, ipak je Rusa i Srba "dvesta miliona", pa mu je Moskva najsigurnije mjesto na svijetu za sakriti se na otvorenom. Ponovno, jest da njegova književnička promocija u Moskvi malo baca sjenu na paranoične ideje o tome kako ga skriva CIA, ali to je bolje ostaviti stručnim analizama vanjskopolitičkih analitičara.

Veselin Šljivančanin, čovjek iz susjedstva

U paketu s Kadijevićem, na tjeralici je i Veselin Šljivančanin, organizator ovčarskog pokolja kojeg je Haški tribunal pustio kući nakon jedne od svojih najbesmislenijih presuda. Šljivančanin se na tjeralici našao nakon što je sud u Osijeku izdao nalog za njegovim uhićenjem. Šljivančanina ne treba ni "identificirati" ni "locirati", dovoljno bi ga bilo "transferirati" i "uhititi". Samo što je to malo vjerojatno, budući da su Hrvati ipak, kako tvrde puleni novostvorenog općesrpskog ponosa, Vuk Jeremić i Mile Dodik, "genocidisali" adekvatan broj srpskoj življa za vrijeme Oluje.

Nećemo se nadati reprizi Mossadovog uhićenja Ricarda Klementa, poznatijeg i pod svojim pravim imenom, Adolf Eichmann, u Buenos Airesu. Nekako nam se čini da bi hrvatski obavještajci na teritoriju druge države u tajnoj akciji hvatanja ratnog zločinca prošli puno loše od svojih izraelskih kolega 1960. Pa ipak, bilo bi za očekivati da hrvatski zatvori barem budu sposobni zadržati ratne zločince.

Nenad Bižić, čovjek koji je iz zatvora odšetao u šumu

Naime, u veljači ove godine Nenad Bižić, koji je u Lepoglavi služio 12-godišnju kaznu za "kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog pučanstva i ubojstvo", uspio je pobjeći iz tog "najstrožeg hrvatskog zatvora". Bižić nije smislio alkatrazovski plan bijega, nije puzao kanalizacijskim cijevima ili čekao da stražarska svjetla prestanu ciljati zatvorsko dvorište, nego je elegantno odšetao u šumu.

Bižić je, kako to biva, nakon polovice odslužene kazne, zbog dobrog vladanja premješten u poluotvoreni odjel. Taj ne samo da nije odijeljen bodljikavom žicom, nego na zatvorenike u njemu dolazi samo jedan čuvar. Bižić je odradio svoj posao, javio se čuvaru da ide telefonirati u podnožju brda na kojem se odjel nalazi, pa je jednostavno odšetao u šumu.

Među bjeguncima i dame

Probleme hrvatskoj policiji predstavljaju i žene. Jedna od dvije žene na MUP-ovoj tjeralici, Milena Klipić, uspjela je 2001. godine izdavanjem lažnih računa pokrasti malo manje od 900 tisuća kuna. Od tada je u bijegu. Da je ikad postojala neka ozbiljna namjera za hvatanjem žene koja nije iskusna kriminalka i koja ne raspolaže nepresušnim fondom kao Ratko Mladić, još jedno poznato "lice s tjeralice", ne sumnjamo da bi ju već uhvatili.

No, ne treba zaboraviti da se tu ipak radi o policiji kojoj "opasni diler" Jakša Cvitanović uspije pobjeći dok ga vode u Dubrovnik, ministarstvu čiji je prošli ministar snimljen kako lovi s čovjekom koji krši odredbe o obrani sa slobode Haškog suda, te čiji trenutni ministar "ne zna" tko je pretučeni urednik crne kronike jedne od najvećih novina.

index.hr