05.01.2012 19:00
glassrpske.com
 
  Poziv na proteste zbog mise Paveliću  
 

ZAGREB - Direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof smatra da je, zbog služenja mise u dva hrvatska grada za ustaškog vođu Antu Pavelića, došlo vrijeme za proteste u Hrvatskoj, ali i u EU, SAD, Kanadi i Izraelu, te ostatku jevrejskog svijeta, jer je to minimum koji se duguje žrtvama tog masovnog ubice.

- Zamislite memorijalne mise u dva najveća njemačka grada na godišnjicu smrti Adolfa Hitlera. Takva bi ceremonija uzrokovala bijes, zgražavanje, te velike proteste, ne samo u Njemačkoj nego širom svijeta. Prošle sedmice lokalni ekvivalent takvog scenarija dogodio se u Hrvatskoj, ali protiv njega nije izrečena ni riječ protesta - napisao je Zurof u članku za "Džerusalim post".

Zurof upozorava da ovu situaciju treba sagledati u evropskom kontekstu i ističe da je EU podbacila u suočavanju sa neofašističkim idejama u svojim članicama, poput Litvanije, Letonije, Estonije, Mađarske i Rumunije, koje su "preduzele aktivne korake u pisanju nove istorije Drugog svjetskog rata, minimizirajući značajne uloge svojih zemalja u ratnim zločinima.

On je podsjetio da su tokom kratkog trajanja Pavelićeve NDH ustaše pokušavale da se riješe svih manjina i političkih protivnika, te da su, da bi to ostvarili, osnovali koncentracione logore po čitavoj zemlji, među kojima je najveći i najzloglasniji bio Jasenovac.
- Ondje je na desetine hiljada ljudi ubijeno na različite brutalne načine, zbog čega je logor nazvan i "balkanski Aušvic" - navodi Zurof.

Napominjući da se do danas vode rasprave o konačnom broju civila koje su ubile ustaše, Efraim Zurof je naveo da taj broj sigurno nije manji od nekoliko stotina hiljada, uglavnom Srba, ali i Jevreja, Roma i Hrvata antifašista, iza čega je stajao upravo Pavelić.

- Mise za Pavelića označavaju obnavljanje tradicije koja je počela devedesetih godina, s hrvatskom nezavisnošću - istakao je Zurof.

Krajem decembra u Zagrebu i Splitu služene su mise u čast Pavelića, povodom 51 godine od njegove smrti.
Vjekoslav Lasić

Efraim Zurof je spomenuo sahranu ustaškog oficira Dinka Šakića, na kojoj je dominikanski sveštenik Vjekoslav Lasić rekao da je Šakić bio "model svim Hrvatima, te da bi svaki Hrvat trebalo da bude ponosan na njegovo ime".

Lasić je poslije toga, tvrdi Zurof, napustio Hrvatsku, da bi se prije nekoliko godina vratio i "nekažnjeno nastavio sa neofašističkom djelatnošću".

glassrpske.com