26.07.2008. | 09:57
slobodnadalmacija.hr
  Pateru Vjekoslavu Lasicu prijeti zatvorska kazna  
 

Izjave kontroverznog dominikanca patera Vjekoslava Lasica na pogrebu zapovjedniku ustaškog logora Jasenovac Dinku Šakicu u cetvrtak mogu se sankcionirati prema Kaznenom zakonu.

- Sada je na potezu Državno odvjetništvo i Mladen Bajic, koji bi postupak trebali pokrenuti po službenoj dužnosti – tvrdi odvjetnik Veljko Miljevic, komentirajuci u petak najnovije izjave dominikanca koji se 90-ih godina “proslavio” predvodenjem misa za ustaškog poglavnika Antu Pavelica.

Šest mjeseci iza brave
" Ustaški pokret je 10. travnja 1941. godine obnovio hrvatsku državu”, “NDH je temelj današnje domovine Hrvatske, države za koju je naš mucenik Alojzije Stepinac hrabro posvjedocio pred bezbožnim komunistickim sudom”, “Svaki pošteni Hrvat treba se ponositi Šakicevim imenom” - samo je dio pogrebnog repertoara patera Lasica s ispracaja Šakica na zagrebackome Krematoriju.

- Takve izjave mogu se sankcionirati prema clanku 322. Kaznenog zakona, koji kaže da ce se onaj tko iznosi, pronosi ili širi glasine za koje zna da su lažne, s ciljem da njima izazove uznemirenje veceg broja gradana, i takvo uznemirenje i nastupi, kazniti novcanom kaznom do 150 dnevnih dohodaka ili kaznom zatvora do šest mjeseci – prenosi odvjetnik Miljevic.

Da ima volje, tvrdi Miljevic, taj bi se postupak mogao provesti bez problema. Za izrecene Lasiceve tvrdnje, kaže, preblag bi bio Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, na temelju kojega je optužen mladic koji se na Thompsonovu koncertu u Zagrebu pojavio s ustaškim znakovljem.

No, hoce li i na koji nacin Lasic odgovarati za svoje, u najmanju ruku neukusne i uvredljive tvrdnje, teško je predvidjeti. U Državnom odvjetništvu u petak nisu željeli komentirati slucaj, s obrazloženjem da “ne raspolažu s dovoljno informacija”.

Neslužbeno su nam rekli da, ako netko od sudionika pogreba smatra da u Lasicevu istupu ima spornih elemenata, može podnijeti kaznenu ili prekršajnu prijavu policiji, odnosno prekršajnom sudu. Lasic, koji je 90-ih godina zadavao glavobolje i crkvenim krugovima, ponovno nije mogao odoljeti da ne velica zlocinacki ustaški režim.

Zgražanje i osudu nad njegovim rijecima u petak nisu krili u crkvenim i civilnim institucijama. Iako smo pokušali kontaktirati sa Zagrebackom nadbiskupijom i Uredom kardinala Josipa Bozanica, kojemu je prije desetak godina zbog Lasica prosvjedovao i Ephraim Zuroff, ondje su nas uputili kako je po “zapovjednoj odgovornosti” za njega nadležan provincijal Hrvatske dominikanske provincije.

Ondje je došlo do smjene na celu i za novog provincijala u lipnju je imenovan fra Anto Gavric, koji se još uvijek nalazi u bivšoj službi u Švicarskoj. Fra Ivan Iko Mateljan, koji je dužnost provincijala obavljao u proteklih pet godina, pristao je nakratko prokomentirati ovaj slucaj, rekavši kako ne zna u kojemu je svojstvu Lasic boravio na Šakicevu sprovodu, jer nije ni župnik, ni kapelan, niti je Šakic pripadao njihovoj župi.

- Ni na koji nacin ne podržavam ustaški režim, jer on nije bio ljudski i bio je protiv covjeka. Naš je red red istine i žao mi je što netko taj red zlorabi – kaže fra Ivan.

‘Sramota za crkvu i narod’
No, teško da ce unutar toga reda Vjekoslav Lasic doživjeti više od prijekora provincijala. Objasnio je fra Iko, Lasic ne može snositi disciplinske sankcije jer one se primjenjuju tek, primjerice, u slucaju hereze.

- Pater Lasic je sramota za Crkvu, narod, državu. Vrlo je neobicno da netko tko pokazuje temeljni prijezir prema najtemeljitijim zasadama kršcanstva nije barem upozoren – istice dr. Ivo Banac, celnik HHO-a.

Zanimljivo je da on za Lasica ne traži zakonske sankcije, jer, kaže, naš zakon nigdje izrijekom ne zabranjuje velicanje ustaškog pokreta.

- Bez obzira na to što mislim o njemu, nisam za zabrane i ne smatram da mu treba ogranicavati slobodu govora – porucuje Banac.

slobodnadalmacija.hr