31/07/2008 VOANEWS.COM
  'Zašto sam uvijek ja prvi koji osuduje ovakve stvari?' - Zuroff o glorificiranju ustaša na Šakicevom sprovodu
Bojan Klima
 
 

Direktor izraelskog ureda Centra Simon Wiesenthal Efraim Zuroff navodi u pismu predsjedniku Stjepanu Mesicu da se Šakicev sprovod premetnuo u 'proslavu ustaških zlocina', što je 'uvreda ne samo za žrtve ustaškog režima vec i za sve ljude u svijetu koji imaju savjest'.

'Masovni je ubojica pokopan u svojoj uniformi, a svecenik ga je istakao kao uzor svim Hrvatima' – navodi se u pismu Efraima Zuroffa koji od predsjednika Mesica traži da osudi organizatore ovog dogadaja.
Zuroff je danas dao kraci intervju za Glas Amerike.

'Jedno od kljucnih pitanja novih demokracija glasi – tko ce im biti heroji, tko ce im biti uzori. Ako je Dinko Šakic u Hrvatskoj nacionalni heroj, onda se novoj Hrvatskoj ne piše dobro' – izjavio je u intervjuu za Glas Amerike Efraim Zuroff.
" Sprovod Šakicu me užasno razocarao i šokirao. Ne toliko postupkom Šakiceve obitelji, vec cinjenicom da nitko na hrvatskoj javnoj sceni nije odmah osudio to flagrantno slavljenje ustaša. Kao što je napisao jedan hrvatski novinar – 'zašto je uvijek Zuroff prvi koji osuduje ovakve stvari?' To se i ja pitam."

Efraim Zuroff smatra da se hrvatska javnost treba 'mnogo hrabrije i otvorenije' uhvatiti u koštac s problemom 'nostalgije za ustašama'.
Iako je sprovod Dinku Šakicu bio privatan dogadaj, neke od osoba koje su na njemu govorile nisu privatne osobe – kaže Zuroff. 'Da sam ja na celu crkve svecenika koji je Šakica na sprovodu istakao kao primjer Hrvatima, taj bi svecenik letio iz crkve odmah, sljedeci dan' - kaže naš sugovornik koji dodaje da bi ovakav dogadaj danas bio 'nezamisliv u bilo kojoj europskoj zemlji, osim možda Ukrajine'.
Iako Zuroff sudenje Šakicu, prije deset godina, navodi kao znacajan dogadaj, on smatra da su hrvatske vlasti ipak na izvjestan nacin pridonijele današnjoj glorifikaciji bivšeg zapovjednika Jasenovca: "Kada je prije gotovo dvije godine u Jasenovcu otvoren novi memorijalni muzej, niti jednom rijecju nije bilo spomenuto sudenje Dinku Šakicu. Niti se spominju drugi zapovjednici Jasenovca. Postav izložbe u potpunosti ignorira te kriminalce."

Efraim Zuroff kaže da i to pokazuje da u Hrvatskoj ne postoji hrabrost da se dogadaji iz prošlost procijene na pošten nacin – ta hrabrost nedostaje cak i ljudima koji su zaduženi za poducavanje novih generacija.