18.08.2008 08:09 jutarnji.hr
  Efraim Zuroff: Nisu svi mrtvi jednaki
Piše: Sandra Milkovic
 
 

Inicijativa predsjednika SDP-a Zorana Milanovica da pocetkom rujna zajedno s delegacijom najjace oporbene stranke u Bleiburgu pocast žrtvama odaju i Slavko i Ivo Goldstein unijela je nemir u židovsku zajednicu u Hrvatskoj.

Svojesvrsnu istragu o takvoj odluci Goldsteinovih promptno je pokrenuo i Efraim Zuroff, ravnatelj Centra Simon Wiesenthal. Iz intervjua koji je dao dopisnici Jutarnjeg lista jasno je da Zuroff ne dijeli stav Milanovica i Goldsteinovih da svaka žrtva zaslužuje isti tretman i pocast.

• Kako komentirate odluku šefa opozicije Zorana Milanovica te Slavka i Ive Goldsteina da posjete Bleiburg?

- Šokiran sam. Doslovno sam šokiran. Poceo sam istraživati što je u pozadini te odluke. Bleiburg je jedno veliko ustaško slavlje. Opasnost takve odluke je u stvaranju pogrešnog izjednacavanja žrtava, odnosno, žrtava ustaša te samih ustaša koji su pali kao žrtve.

• Ali i Bleiburg je simbol patnje i stradavanja. Ne mislite li da svakoj žrtvi treba odati priznanje?

- Ne zaslužuje svaka mrtva osoba jednako postupanje. Postoji razlika izmedu žrtava i pocinitelja.

• Što je Goldsteine navelo na takvu odluku?

- Ne mogu govoriti u ime obitelji Goldstein niti znam što im je na pameti. Goldsteini sigurno situaciju u Hrvatskoj poznaju bolje od mene. Razgovarao sam s njihovim glasnogovornikom, a i s rabinom, no odgovor još nisam dobio. Pretpostavljam da je povod njihovoj odluci u odbijanju hrvatske Katolicke crkve da pošalje svoje predstavnike u Jasenovac. Moguce je da smatraju kako ce pojavljivanje predstavnika židovske zajednice u Bleiburgu potaknuti Crkvu da oda pocast žrtvama u Jasenovcu. Pokušat cu razgovarati s njima. Sve mi to izgleda vrlo cudno.

• A Milanovic?

- Ne mogu komentirati Milanoviceve motive jer je to izvan mog podrucja.

jutarnji.hr