19.08.2008. - 06:22 blic.co.yu
  Zoran Milanovic ne treba da ide u Blajburg
Autor: N. Vlaco
 
 

Efraim Zurof, direktor Centra „Simon Vizental“ u Jerusalimu, osudio je u izjavi za „Blic“ odluku Zorana Milanovica, šefa vodece hrvatske opozicione partije, da pocetkom septembra poseti Blajburg. U tom mestu u Austriji nakon Drugog svetskog rata partizani su likvidirali veci broj ustaša koji su bežali ka Nemackoj.

Zurof kaže da je odluka Milanovica, koji je predsednik Socijaldemokratske partije, „opasna zato što stvara simetriju izmedu grupa žrtava koje ne zaslužuju isti tretman“.
Milanovic je ranije svoju odluku obrazložio recima da je „zlocin uvek zlocin i da su žrtve uvek žrtve“.
„ Opasno je izjednaciti ustaše sa njihovim žrtvama. Ne znam zašto se Milanovic odlucio na to, imajuci u vidu poziciju koju zauzima. Ne razumem ni zašto su Slavko i Ivo Goldštajn, istaknuti clanovi jevrejske zajednice u Hrvatskoj, rešili da budu u delegaciji“, navodi Zurof.
Upitan da prokomentariše uspešnost procesa denacifikacije u Hrvatskoj, imajuci u vidu javno propagiranje ustaštva na koncertima pevaca Marka Perkovica Tompsona i govore pojedinih velikodostojnika hrvatske katolicke crkve, Zurof kaže da „nedavna sahrana jasenovackog krvnika Dinka Šakica u ustaškoj uniformi pokazuje da taj problem još nije rešen“. Poslednji lovac na naciste, kako Zurofa zovu svetski mediji, za naš list dodaje da „u Hrvatskoj ima mnogo ljudi koji su protiv ustaštva“ i da je „cilj Centra ‘Simon Vizental’ osnaživanje tih ljudi“.
„ Nema zemlje na svetu koja se u potpunosti denacifikovala, cak i u Nemackoj ima i dalje problema, iako su ucinili ogromne napore u tom smeru. U Austriji je situacija užasna. Hrvatska je imala najvece evropsko sudenje nacisti, u slucaju Dinka Šakica, i to je bila dobra istorijska lekcija. Ipak, kontroverze poput Tompsona i te sahrane i dalje ostaju“, tvrdi Zurof.

blic.co.yu