12.09.2008 20:11:24 novosti.rs
  Protiv crne trojke
E. RADOSAVLJEVIC
 
  DIREKTOR Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof sastaće se u ponedeljak sa ministrom pravde Snežanom Malović, tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i direktorom Jevrejske opštine Novi Sad dr Anom Frenkel. Tema njihovih razgovora biće pretkrivični i krivični postupci koji se u Srbiji vode protiv nekadašnjih nacističkih oficira Petera Egnera, Milivoja Ašnera i Šandora Kepira.
Najnoviji postupak koji za cilj ima da rasvetli zločine koje su počinili nacisti za vreme Drugog svetskog rata nad Srbima i Jevrejima, pokrenut je protiv bivšeg pripadnika tajne nemačke državne policije Gestapo Petera Egnera. On je osumnjičen da je počinio genocid i ratne zločine protiv civila u Srbiji tokom 1942. godine.
Egner je, kako se navodi u zahtevu za sprovođenje istrage, postao pripadnik Gestapoa u aprilu 1941. godine, u Beogradu, u tada okupiranoj Srbiji. Bio je podoficir vodnik u Glavnom štabu Operativne grupe policije bezbednosti i Službe bezbednosti.
- Ova organizacija je zavela policijski režim koji je protivzakonito odvodio civile u koncentracione logore i streljao ih - tvrdi tužilaštvo za ratne zločine. - Egner je kao stražar učestvovao u ubistvu većeg broja civila, tako što ih je vozio od štaba do sela Jajinci ispod Avale gde su bili streljani odmah po dolasku.
Neki od civila su, kako se navodi u zahtevu za istragu, ubijani gušenjem u gasnom kamionu na relaciji od Zemuna do Jajinaca. Tužilaštvo i ove zločine stavlja na dušu Egneru.
Prema rečima dr Ane Frenkel, predsednice Jevrejske opštine Novi Sad, Šandor Kepir je bio zločinac, pripadnik mađarske Žandarmerije koja je bila poznata po zločinima koje je počinila tokom racije u Novom Sadu. Januara te, 1942. godine, pogubljeno je najmanje 4.000. građana.
- Doktor Zurof ga je našao pre dve godine i predstavio ga je celom svetu - kaže naša sagovornica. - Bio je osuđivan u Mađarskoj, ali nažalost, ni dana nije proveo u zatvoru. Mađarsko tužilaštvo je odbilo da primeni te presude.
Na sastanku će, kako je najavljeno, biti reči i o Milivoju Ašneru, jednom od desetorice najtraženijih zločinaca iz Drugog svetskog rata na spisku Centra "Simon Vizental".
On je, prema raspoloživim podacima, bio ustaški načelnik policije u Požegi. Optužen je za ratni zločin i zločine protiv čovečnosti nad stotinama Jevreja i Srba tokom Drugog svetskog rata. Protiv njega postupak nikada nije pokrenut, jer je Austrija, u kojoj živi, oceniila da je - prestar.

novosti.rs