Ponedeljak, 20. oktobar 2008
danas.rs
  Srpske vlasti odlucne da sude za nacisticke zlocine
Autor: J. Colak
 
  Beograd - Direktor jerusalimskog centra "Simon Vizental" Efraim Zurof smatra da je nedostatak politicke volje pojedinih zemalja u kojima se kriju nacisticki zlocinci iz Drugog svetskog rata razlog zašto tako malo država sudi ratnim zlocincima.

On je rekao da se nijedna vlada ne može naterati da procesuira naciste i da je korak koji je napravila Vlada Srbije jasan podsetnik celom svetu kakav stav treba imati prema ratnim zlocinima.

- Problem procesuiranja nacistickih ratnih zlocina ne leži u cinjenici da je pocinioce teško pronaci ili da je teško doci do dokaza. Kljucni problem je nedostatak politicke volje država u kojima se oni kriju da ih privedu pravdi i tu prvenstveno mislim na Austriju i Madarsku - rekao je Zurof na konferenciji za novinare u Tužilaštvu za ratne zlocine Srbije. Po njegovim recima, sa jucerašnjeg sastanka sa ministarkom pravde Snežanom Malovici tužiocem za ratne zlocine Vladimirom Vukcevicem može se izvuci jasna i nedvosmislena poruka o rešenosti srpskih vlasti da procesuiraju ratne zlocine, što pokazuju slucajevi Milivoja Ašnera, Šandora Kepira i Petera Egnera.

- Austrijske vlasti pokazuju nedostatak rešenosti da Ašnera isporuce Srbiji i privedu ga pravdi, a odsustvo politicke volje uocljivo je i u slucaju Madarske, kada je reco procesuiranju zlocina koje je pocinio Kepir - ocenio je Zurof. Inace, oni se terete za smrt Jevreja, Roma i Srba. S tim u vezi Zurof je dodao da Austrija nije 30 godina procesuirala nijednog ratnog zlocinca i da je razlog kulturološki, kao i izbegavanje suocavanja s prošlošcu. Zurof je rekao i da, prema proceni nevladine organizacije na cijem je celu, ima još nekoliko stotina preživelih nacista koji su tokom Drugog svetskog rata vršili ratne zlocine i da se istraga vodi protiv deset lica.

Ministarka pravde Snežana Malovicje upozorila da ratni zlocini ne zastarevaju i da je Srbija na taj nacin poslala jasnu poruku celom svetu.

- Slucajevi u koje je naše pravosude zakoracilo, mislim na Ašnera, Egnera i Kepira, jasno pokazuju da je Srbija na braniku pravih i pravnih vrednosti. Obecavam potomcima stradalih, da cu, kao ministarka pravde, uciniti sve da zlocini pocinjeni nad Jevrejima i drugim narodima tokom Drugog svetskog rata budu kažnjeni i da Egner, Kepir i Ašner budu izvedeni pred lice pravde, u kome ce pravosudni organi odluciti da li su odgovorni za smrt nedužnih ljudi cetrdesetih godina ovoga veka - rekla je Malovic.

Tužilac za ratne zlocine Vladimir Vukcevicje naglasio da su zahtev za sprovodenje istrage protiv Egnera i pretkrivicni postupci protiv Ašnera i Kepiroa, poruka da ce svaki zložin biti istražen i da ce, ukoliko ima validnih dokaza biti procesuirani.

- To je naša obaveza prema pravnom poretku Srbije, ali pre toga prema žrtvama i njihovim potomcima - rekao je Vukcevic. On je podsetio da se postupak oduzimanja državljanstva Egneru vodi u SAD, što predstavlja uslov za njegovu ekstradiciju Srbiji.

danas.rs