21.01.2009. u 17:15h
javno.com
  Ifraim Surof postao pońćasni gradanin Novog Sada  
 

Ravnatelj "Centra Simon Wiesenthal" dr. Efraim Zuroff primio je priznanje pocasnoga gradanina Novog Sada koje je, kako prenose u srijedu vojvodanski mediji, dobio zbog otkrivanja bivšega nacistickoga ratnoga zlocinca suodgovornog za masakr više od 1.000 Židova, Srba i Roma u Novom Sadu tijekom Drugoga svjetskog rata, te zbog zauzimanja za pravdu i istinu.


Novosadski "Dnevnik" objavio je da je odluku o priznanju Zuroffu donijela Skupština grada 15. listopada prošle godine zbog njegova otkrica "jednog od novosadskih krvnika, casnika madarske fašisticke vojske dr. Sandora Kepira", kao i "zbog iskazanog najvišeg poštovanja prema svim žrtvama te aktivnosti koje nose obilježje opce civilizacijske tekovine i izazivaju poštovanje i divljenje".

"Velika mi je cast prihvatiti titulu pocasnog gradanina Novog Sada, grada s poviješcu dugom više od 300 godina, grada velikog politickog i kulturnog utjecaja koji je postao poznat kao srpska Atena, grada u kojem je prije holokausta cvjetala židovska zajednica i grada s drugom po velicini židovskom zajednicom u Srbiji", izjavio je tim povodom Zuroff.

Otvoren seminar o holokaustu

Dodao je kako na priznanje ne gleda kao na nešto osobno, nego da ono prije svega naglašava znacenje koje cak i danas ima cin izvodenja pred lice pravde nacistickih ratnih zlocinaca.

"Osobno sam cesto nailazio na mrežu onih koji ih štite, a tu su i druge opasnosti i mnogobrojne frustracije. Upravo iz tog razloga, mnogo mi znaci odluka Skupštine grada Novog Sada kao i ova svecanost. Nadam se da ce se njihova poruka o znacenju zadovoljenja pravde za žrtve holokausta cuti jasno i glasno, narocito u Madarskoj, ali i diljem svijeta ", rekao je Zuroff na dodjeli priznanja koji su mu u pocetkom tjedna predali gradonacelnik i predsjednik Skupštine grada Novog Sada.

On je podsjetio da dr. Kepir danas slobodan živi u Budimpešti i da mu nije sudeno jer za to ne postoji politicka volja te zemlje. Sandor Kepir optužen je da je kao casnik madarske fašisticke vojske sudjelovao 23. sijecnja 1942. u takozvanoj Velikoj raciji tijekom koje je stradalo mnogo Židova, Srba i Roma.

U povodu dodjele najvišega gradskog priznanja Efraimu Zuroffu u Novom Sadu je prvi put otvoren i seminar o holokaustu, koji ce trajati do 22. sijecnja, a namijenjen je prosvjetnim radnicima iz Srbije.

javno.com