Jan 19, 2009
autonomija.info
  Ifraim Surof postao počasni gradanin Novog Sada
 
 

Direktoru Centra Simon Vizental Ifraimu Zurofu (Zuroff) večeras je uručena titula počasnog građanina Novog Sada, zbog njegove borbe za kažnjavanje počinilaca fašističke Novosadske racije iz januara 1942. godine, kada je pobijeno i pod led Dunava bačeno više od 1.300 Jevreja, Srba i Roma.
Na svečanosti u Gradskoj kući Zurofu su priznanje uručili gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i predsednik gradske skupštine Aleksandar Jovanović.
U objašnjenju odluke Skupštine Novog Sada iz oktobra prošle godine navodi se da je Zurof ovu titulu zaslužio kao borac za pravdu i istinu, koji je dao nemerljiv doprinos zadovoljenju pravde prema žrtvama fašističkog terora u Novom Sadu.
“Istrajnom borbom pre dve godine Zurof je uspeo da otkrije mesto boravka Šandora Kepira, bivšeg žandarmerijskog kapetana i jednog od glavnih idejnih inicijatora i sprovoditelja genocidne fašističke racije, u januaru 1942. godine u Novom Sadu”, navodi se u obrazloženju.
Zurof je zahvalio na nagradi i rekao da mu ona veoma mnogo znači zato što dolazi upravo od Novog Sada, grada sa velikim političkim i kulturnim uticajem u regionu.
“Novi Sad je grad u kom je pre Holokausta cvetala jevrejska zajednica, a danas je to grad koji je dom drugoj po veličini jevrejskoj zajednici u Srbiji”, kazao je Zurof.
Zurof je prvo odbio da primi to priznanje, jer su prošle radikalske vlasti u centru Novog Sada postavile spomenik srpskom političaru iz vremena pre Prvog svetskog rata Jaši Tomiću, koji je bio autor antisemitskog pamfleta “Jevrejsko pitanje”.
Zurof je priznanje prihvatio nakon što su nove gradske vlasti, koje su i donele odluku o dodeli prižnanja, organizovale javnu raspravu na temu da li spomenik Tomiću treba da bude uklonjen iz centra Novog Sada.
Dodeli priznanja prisustvovali su i ambasador Izraela u Srbiji Artur Kol, ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić, rektorka Novosadskog univerziteta Radmila Marinković Nedučin, kao i bivša gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković.
Dodeli su prisustvovali i predsednica Jevrejske opštine u Novom Sadu Ana Frenkel, beogradski rabin Isak Asiel, episkop bački Srpske pravoslavne crkve Irinej i direktorka Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht.
Ifraim Zurof će u naredna tri dana u Novom Sadu učestvovati na Seminaru o holokaustu, koji je namenjen pomaganju prosvetnim radnicima iz Srbije u podučavanju učenika o holokaustu.

autonomija.info