06.02.2009. | 20:45
slobodnadalmacija.hr
  Zdravstveno stanje i birokracija zapreke za suđenje Ašneru
 
 

Milivoj Ašner, jedan od najtraženijih optuženika za nacističke ratne zločine, vjerojatno neće uskoro izići pred sud jer austrijske vlasti još nisu presudile je li on doista senilan, piše agencija dpa u petak pozivajući se na izjave dužnosnika.

Za razliku od nacističkog liječnika Ariberta Heima, koji je umro u Kairu krijući se od pravde, o čemu je ovaj tjedan izvijestila njemačka televizija, za 95-godišnjeg Ašnera poznato je da živi u Klagenfurtu, ali je nekoliko stručnjaka ocijenilo da je dementan i zbog toga nesposoban za suđenje.

Centar Simona Wiesenthala iz Jeruzalema svrstao je na popis deset najtraženijih nacističkih ratnih zločinaca Milivoja Ašnera, rođenog u Hrvatskoj, optuživši ga da je pomagao u deportaciji Židova, Roma i Srba u koncentracijske logore tijekom Drugoga svjetskog rata.

Pošto je britanski list Sun objavio intervju s Ašnerom, u kojem je on dao suvisle odgovore te odbacio svaku krivnju za zločine i izrazio želju da dokaže svoju nevinost na sudu u Hrvatskoj, austrijsko ministarstvo pravosuđa naredilo je u kolovozu novo vještačenje koje bi obavio psihijatar iz inozemstva.

Međutim, dužnosnici i sudski izvori u Klagenfurtu rekli su za dpa da su dvojica švicarskih stručnjaka odbila vještačenje - jedan zbog svojih obveza, a drugi zbog prenisko ponuđena honorara.

"Mi nemamo drugog stručnjaka", rekao je Manfred Herrnhofer, glasnogovornik suda, ocijenivši da bi ministarstvo pravosuđa trebalo ponuditi višu naknadu za vještačenje.

Austrijsko državno odvjetništvo i austrijski psihijatar Reinhard Haller drže da je važno pozvati stručnjaka iz inozemstva jer je riječ o politički osjetljivu slučaju.

"Vrlo je loše" da novčani razlozi otežavaju postupak, rekao je prof. Reinhard Haller, jedan od psihijatara koji je pregledao Ašnera.

Slučaj Ašner aktualiziran je nakon otkrića da je Aribert Heim mirno živio i umro u Egiptu. Tim je povodom Efraim Zuroff iz Centra Simona Wiesenthala u petak ponovno prozvao Austriju da ne čini dovoljno u progonu ratnih zločinaca.

"Kairo je divno mjesto za naciste - raj, gotovo kao Austrija", citirao je Zuroffove riječi u petak austrijski list Wiener Zeitung.

slobodnadalmacija.hr