22.02.2009
slobodnaevropa.org
  Ašnera nema ko da pregleda  
 

Milivoj Ašner, optužen za nacističke zločine, još ne može biti izručen Hrvatskoj jer austrijsko pravosuđe ne može da nađe vještaka koji bi ga pregledao. Ašner (95) jedan je od najtraženijih nacističkih zločinaca, prema istraživanju Centra "Simon Vizental".

Već mjesecima pravosuđe u Klagenfurtu, u kome Ašner živi pod imenom Georg, nije u stanju da pronađe međunarodnog eksperta koji bi ga pregledao radi izručenja Hrvatskoj, pred čijim sudom je optužen.

Bivši šef ustaške policije optužen je za zločine tokom Drugog svjetskog rata počinjene nad Jevrejima, Srbima i Romima u Slavonskoj Požegi. Austrijske vlasti odbijale su u više navrata Ašnerovo izručenje.

Koruško pravosuđe je u avgustu prošle godine odlučilo da uključi trećeg psihijatrijskog vještaka, iz inostranstva, kako bi se obavila još jedna analiza stanja optuženog. Treće vještačenje iznudio je Centar "Simon Vizental".

Povodom angažovanja veštaka iz inostranstva, portparol tužilaštva Norbert Dženi rekao je da je to učinjeno da se "ne bi reklo da Austrija sarađuje sa zločincima".

Međutim, do danas austrijsko pravosuđe nije našlo međunarodnog eksperta koji bi pregledao Ašnera, prenijele su agencije.

Prvi švajcarski ekspert otkazao je pregled zbog previše obaveza, a drugi nije bio spreman da to uradi za honorar koji predviđa Austrija. Pravosuđe je prinuđeno da nastavi potragu za međunarodnim ekspertom koji bi pregledao Ašnera.

slobodnaevropa.org