April 29,2009
net.hr
Milivoj Ašner ponovno nesposoban

Novo psihijatrijsko vještačenje potvrdilo je da je Milivoj Ašner čije je izručenje zatražila RH zbog ratnih zločina u Drugom svjetskom ratu, nesposoban za saslušanje.

''U najnovijem vještačenju njemačkog stručnjaka, dr. Norberta Nedopila potvrđeno je isto što su rekli i drugi vještaci u svom mišljenju'', kazao je glasnogovornik Zemaljskog suda u Klagenfurtu.

Nakon što je nekoliko austrijskih stručnjaka na temelju svojih ekspertiza proglasilo Milivoja Ašnera nesposobnim za saslušanje pred sudom, austrijsko je pravosuđe kako bi izbjeglo optužbe za pristranost odlučilo angažirati stručnjaka iz inozemstva.

Ašnera se tereti da je kao visoki dužnosnik ustaškog režima u Hrvatskoj od 1941. do 1945. kolaborirao s nacističkom Njemačkom i fašističkom Italijom i sudjelovao u počinjenju masovnih ubojstava, progona i mučenja.

Ašner odbija sve optužbe i živi u Klagenfurtu pod imenom Georg Aschner. Hrvatska je službeno tražila Ašnerovo izručenje, ali je Austrija dosad odbijala udovoljiti zahtjevu budući da je nekoliko sudskih vještaka potvrdilo Ašnerovu neuračunljivost i nemogućnost da ga se sasluša zbog staračke demencije.

U lipnju 2008. Ašner je ponovno pregledan, nakon što je izvještaj novinara britanskog tabloida Sun koji je Ašnera intervjuirao tijekom Europskog prvenstva u nogometu 2008. u Klagenfurtu, izazvao pravu buru u javnosti. Naime, britanski novinar je ustvrdio da je Ašner potpuno uračunljiv i bistar, a da su se sudski vještaci očito zabunili.

Na popisu deset najtraženijih nacističkih ratnih zločinaca Centra Simona Wiesenthala u Jeruzalemu Ašner se nalazi na trećem mjestu.

net.hr