nedjelja, 4.10.2009 21:00
index.hr
HUP tvrdi da je našao rupu u zakonu:Spomenik Anti Paveliću u Zagrebu 26. prosinca
Tekst: I. Ćimić

"SPOMENIK Anti Paveliću bit će postavljen u Zagrebu i to 26. prosinca u 15 sati. Za sada ne želimo otkrivati lokaciju na kojoj će biti postavljen spomenik, no i to ćemo uskoro otkriti. Prema Europskom sudu za ljudska prava ne postoji pravna osnova da nas se u tome spriječi", potvrdio je za Index čelnik Hrvatskog uljudbenog pokreta (HUP) Tomislav Dragun dodajući kako je za taj dan dogovoreno i niz drugih aktivnosti poput odlaska ispred Pantovčaka kako bi se "oprostili" od aktualnog predsjednika Stjepana Mesića.

O kojoj se točno odredbi Europskog suda za ljudska prava radi, nismo uspjeli saznati, no Dragun tvrdi kako nema zakonske osnove da ih se u tome spriječi. Prema ranijim izjavama moguća lokaciju za spomenik u Zagrebu bila je Splavnica, odnosno mali trg koji spaja Trg bana Josipa Jelačića i tržnicu Dolac!

Pune ruke posla ekstremne desnice

HUP, koji se smatra ekstremnom političkom desnicom, posljednjih dana ima pune ruke posla. Naime, zabavljeni su oko kandidature generala Ante Gotovine za predsjednika RH, spremaju se na Ravnu Goru kod četnika kako bi stekli potrebna iskustva, jer su Srbi uspjeli rehabilitirati vojvodu Dragu Mihailovića. Nakon opsade kuće Josipa Manolića zbog njegovih grijeha iz partizanskih dana, a i obavljaju se posljednje pripreme oko spomenika Anti Paveliću.

Štoviše, HUP je svoj posjet četnicima digao i na diplomatsku razinu jer su poslali obavijest veleposlanstvu Srbije o suradnji s Srpskim četničkim pokretom "Ravna gora", a pozvali su i ministre Gordana Jandrokovića i Vuka Jeremića da budu prisutni povijesnom događaju.

"Ne očekujem zabrane"

"Prema odredbi Europskog suda za ljudska prava ne postoji nikakva prepreka da se spomenik i digne. Uostalom mi tog dana nećemo rušiti ni ubijati već ćemo 'uljudbeno' podići spomenik koji nužan ne samo Zagrebu već i Hrvatskoj", rekao je Dragun u izjavi za Index.

Kako je naglasio u devet sati ujutro najavljen je sastanak vlade "u sjeni" koju čine članovi HUP-a, a već oko 11 sati bit će ispred Pantovčaka i uputiti posljednje pozdrave predsjedniku Mesiću. Nakon pauze, ponovno će se okupiti u 15 sati kako bi podigli spomenik.

"Upravo se radi odljev spomenika koji će biti gotov do 26. prosinca, a ne očekujemo neke zabrane", rekao je Dragun na kraju.

Francetić iz Slunja

Najpoznatiji pokušaj podizanja spomenika istaknutim ljudima iz Nezavisne države Hrvatske je onaj iz Slunja. Naime, u Slunju je bio podignut spomenik zapovjedniku Crne legije Juri Francetiću, a koji je uklonjen prema odluci Vlade iz 2004. godine jer je "štetio ugledu i interesima Hrvatske". Uklanjanje ploče tada se provodilo uz jako policijsko osiguranje i čak stotinjak specijalaca. Negodovanje lokalnog stanovništva potrajalo je šest sati.

Ploče ustaškim krvnicima počele su nakon toga nicati po cijeloj Hrvatskoj, ali su uklonjene u roku od nekoliko dana.

index.hr