13:27 • 6.10.2009
index.hr
Centar Simon Wiesenthal uzašnut inicijativom o spomeniku Anti Paveliću
Tekst: I. Ćimić

"JEDNOSTAVNO je nezamislivo da bi zemlja na pragu ulaska u Europsku uniju mogla omogućiti da se jedan takav spomenik podigne u glavnom gradu ili bilo gdje drugdje na njenom teritoriju", naglasio je u svom službenom priopćenju Efraim Zuroff direktor židovskog centra Simon Wiesenthal koja broji više od 400 tisuća članova, a koji se nada da će vlasti u Hrvatskoj na vrijeme zaustaviti "sumanutu ideju o postavljanju spomenika Anti Paveliću".

> HUP tvrdi da je našao rupu u zakonu: Spomenik Anti Paveliću u Zagrebu 26. prosinca

> Patnje desničara: Srbi imaju spomenik Draži, a mi ni crnu košulju ne smijemo obući!

> Rojs ide u Srbiju da mu četnički vojvode objasne kako podići spomenik Anti Paveliću

Podsjetimo, Index prvi je objavio najavu hrvatske ekstremne desnice da misli u Zagrebu podići spomenik poglavniku Nezavisne države Hrvatske Anti Paveliću u Zagrebu. Tada je Hrvatski uljudbeni pokret najavio kako će kod pripadnika četničkog pokreta u Ravnoj Gori tražiti savjete kako to učiniti, jer je njima pošlo za rukom podići spomenik četničkom vojvodi Draži Mihailoviću. Prije dva dana, čelnik HUP-a Tomislav Dragun u izjavi za Index rekao je kako će se spomenik podići 26. prosinca ove godine u Zagrebu jer je našao "rupu u zakonu". Dragun je tada rekao da će pozvati na odredbu Europskog suda za ljudska prava.

"Takav spomenik ne bi bio samo falsifikat uloge Hrvatske u Drugom svjetskom ratu nego i uvreda za sve nevino ubijene civile Srbe, Židove, Rome i antifašiste Hrvate koje su ubile Ustaše kao i sve osobe s osjećajem za moral i znanjem od ulozi Hrvatske od 1941. do 1945. godine", naglasio je Zuroff u svojem službenom priopćenju.

index.hr