6. oktobar 2009. | 00:59
b92.net
Kritike veličanja Pavelića

Jerusalim -- Centar "Simon Vizental" kritikuje plan ekstremno desničarske organizacije u Hrvatskoj da podigne spomenik lideru fašističke NDH Anti Paveliću.

U saopštenju se inicijativa ekstremnodesničarskog Hrvatskog uljudbenog pokreta ocenjuje kao "istorijski revizionizam najgore zamislive vrste i zataškavanje strašnih zločina koje je kao državnu politku počinila Nezavisna država Hrvatska".

Direktor jerusalimskog centra Efraim Zurof je naveo da je "prosto nezamislivo" da zemlja na vratima EU dozvoli da takav spomenik bude podignut na njenoj teritoriji.

"Takav spomenik predstavlja sramotnu falsifikaciju hrvatske istorije u Drugom svetskom ratu i uvreda je na samo za sećanje na stotine hiljada nevinih civila, Srba, Jevreja, Roma i hrvatskih antifašista koje su ubile ustaše, već i za svaku osobu sa osećajem za moralni integritet i s poznavanjem istorije Hrvatske od 1941. do 1945", naveo je Zurof.

Sredinom prošlog meseca hrvatski internet sajt Indeks objavio je da je Hrvatski uljudbeni pokret najavio da će u Zagrebu podići spomenik Paveliću.

Taj pokret je prethodno saopštio da će na predstojećim predsedničkim izborima kandidovati generala Antu Gotovinu, kome se u Hagu sudi zbog ratnih zločina u akciji Oluja 1995, ali tu kandidaturu, prema pisanju Indeksa, niko ne shvata ozbiljno.

b92.net