01.02.2010
slobodnaevropa.org
Mesić odlikovao Biserko, Zuroffa i Fuentesa
Enis Zebić

Hrvatski predsjednik Stipe Mesić odlikovao je danas predsjednicu Helsinškog odbora Srbije Sonju Biserko, voditelja jeruzalemskog centra Simon Wiesenthal Efraima Zuroffa i posljednjeg voditelja Misije OESS-a u Hrvatskoj Jorge Fuentesa visokim hrvatskim odlikovanjima.

Oni su ta odlikovanja zaslužili kaoosobe koje su „svako na svoj način način pridonijeli demokratizaciji Hrvatske i profiliranju hrvatske regionalne politike na način koji joj je donio priznanje svijeta i približavanje europskim i svjetskim demokratskim standardima“, kazao je Mesić na svečanoj ceremoniji.

Sonja Biserko, Efraim Zuroff i Jorge Fuentes – troje stranaca koji su svaki na svoj način pridonijeli demokratizaciji Hrvatske – tako je dodjelu odlikovanja obrazložio predsjednik Mesić.

Osnivačica i predsjednica Helsinškog odbora u Srbiji Sonja Biserko bila je među prvima koji su javno i jasno osudili Miloševićevu ultranacionalističku politiku, podsjetio je hrvatski predsjednik dodjeljujući joj orden reda kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom za osobit doprinos borbi za ljudska i građanska prava hrvatskog i ostalih manjinskih naroda u Srbiji i građenju temelja za normaliziranje odnosa Hrvatske i Srbije.

„U vrijeme kada su mnogi u Hrvatskoj, ali i u svijetu poistovjećivali Srbiju sa Slobodanom Miloševićem, bila je glas one druge Srbije – bila je glas Srbije koja se protivila ratovima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i na Kosovu, koja se borila za ljudska i manjinska prava.“

Biserko je kazala kako najvažnijim doprinosom svoje organizacije smatra rad sa izbjeglim hrvatskim Srbima na povratku i reintegraciji. Ona je izrazila očekivanje da hrvatska država ima još za ponuditi srpskoj manjini u Hrvatskoj, podsjećajući da je očuvanje muiltietničnosti kriterij Europske unije za prijem svih država regije.

„Nadam se da će to i dalje biti tema vaše pažnje, pre svega zato što hrvatska država vrlo ubrzano ide prema Evropskoj uniji i što može svojim primerom biti ugled za sve ostale u regiji koji se vrlo često teško nose sa tim problemom.“

Efraim Zuroff svojim je kritikama pomogao Hrvatskoj da se otrgne iz potencijalno smrtonosnog zagrljaja falsificirane povijesti i ispravi pogreške koje su mogle trajno naštetiti ugledu Hrvatske u demokratskom svijetu sazdanom na temeljima antifašizma, kazao je Mesić dodjeljujući mu orden kneza Trpimira za osobit doprinos borbi protiv povijesnog revizionizma, reafirmiranje antifašističkih temelja moderne Hrvatske i uspostavljanje dobrih odnosa Hrvatske i Izraela.

„Vidio sam u njemu saveznika i suborca u zajedničkim naporima da se stane na kraj povijesnim revizionistima i onima koji pokušavaju poreći vrijednosti antifašizma i njegov svjetli obraz zakriti blatom zločina, koji su se – na žalost – na kraju rata dogodili i na strani pobjednika.“

Zuroff je u odgovoru zahvalio Mesiću na njegovoj pomoći Hrvatskoj da se suoči sa prošlošću i pohvalio Mesića za nepokolebljiv odnos prema neofašizmu i ustašonostalgiji, a uputio je i velik kompliment Hrvatskoj.

„Demokratska Hrvatska procesuirala i osudila jednog od zapovjednika zloglasnog konc-logora Jasenovac Dinka Šakića, usprkos njegovim izljevima domoljublja. Taj je sudski postupak najznačajniji sudski postupak ikada pokrenut protiv nekog lokalnog suradnika nacista u bilo kojoj postkomunističkoj državi.“

Aktualni španjolski veleposlanik u Bugarskoj Jorge Fuentes bio je posljednji voditelj misije OESS-a u Hrvatskoj, a Mesić mu je – dodjeljujući mu orden reda kneza Branimira – zahvalio na pomoći u istinskoj suradnji Hrvatske sa međunarodnom zajednicom.

„Naime, smatrao sam da nam je monitoring potreban, kako bi nas natjerao da napravimo stvari koje iz perspektive mnogih, pa često i naše vlade, nisu bile baš ugodne, ali koje su bile nužne i nezaobilazne kako bismo se na pravi način legitimirali kao kandidat za članstvo u Europskoj uniji.“

Fuentes je podsjetio da je Misija OESS-a u Hrvatskoj završila s projektim monitoringa 2007. godine, u vrijeme španjolskog predsjedanja Europskom unijom, i izrazio nadu da će u vrijeme španjolskog predsjedanja Europskom unijom ove godine biti završen projekt integracije Hrvatske u Europsku uniju.

slobodnaevropa.org