29.11.2009 20:38:57
novosti.rs
Zločinci još slobodni
Dušan STOJAKOVIĆ

U PONEDELJAK u Minhenu počinje suđenje Džonu Demjanjuku, optuženom da je 1943. učestvovao u ubistvu 27.900 Jevreja. Proces ovom zločincu promeniće listu najtraženijih nacista koji i dalje izmiču pravdi, a koju sastavlja Centar "Simon Vizental". Na njenom vrhu naći će se dvojica osumnjičenih za zločine nad Srbima u Drugom svetskom ratu - Hrvat Milivoj Ašner (96), nastanjen u Klagenfurtu, i Mađar Šandor Kepiro (95), koji bezbrižno živi u Budimpešti.
AŠner je bio šef policije u Slavonskoj Požegi i učestvovao je, prema podacima Centra "Simon Vizental", u deportacijama, zatvaranju i ubistvima Srba, Jevreja i Roma u NDH.
U žižu svetske javnosti došao je kada je snimljen na utakmici koju je Hrvatska igrala na Evropskom prvenstvu u fudbalu 2008. godine u Austriji i Švajcarskoj. Iako je u Klagenfurtu navijao za Hrvatsku, a potom i davao intervjue, austrijske vlasti su ga proglasile nesposobnim za suđenje. Prva dijagnoza je bila demencija, a potom i Alchajmerova bolest.
Kepiro je bivši žandar koji je 1942. godine učestvovao u "Novosadskoj raciji", kada je likvidirano između 1.300 i 1.700 Srba i Jevreja.
U Specijalnom tužilaštvu za ratne zločine Srbije tvrde da je sa pravne strane urađeno sve što je moguće da ovi zločinci izađu pred lice pravde.
- Učinili smo što smo mogli, sarađujemo sa mađarskim tužilaštvom, kao i sa austrijskim kolegama - kaže za "Novosti" portparol Tužilaštva Bruno Vekarić. - Čekamo njihove odgovore.
Vekarić kaže da se rešenost naše države da pred lice pravde privede naciste najbolje oslikava u slučaju Petera Egnera, osumnjičenog za ubistvo civila u logoru Staro sajmište u Beogradu:
- Zatražili smo da SAD isporuče ovog "gestapovca" i uskoro očekujemo izručenje. Treba da potpišemo sporazum sa Odeljenjem za specijalne istrage SAD, što će olakšati ovaj postupak...
Direktor izraelske kancelarije Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof kaže za "Novosti" da je u slučaju Milivoja Ašnera "situacija vrlo loša".
- Austrijske vlasti tvrde da je njegovo zdravstveno stanje takvo da ne može da izdrži suđenje. Nemači lekar je posle veštačenja dao isto mišljenje, odnosno da je Ašner nesposoban za suđenje. A novinar britanskog "Sana" napravio je intervju sa Ašnerom u kojem je zaključio da čovek veoma dobro razume pitanja i jasno na njih odgovara.
Naš sagovornik kaže da je Centar "Simon Vizental" tražio da pošalje lekare po svom izboru, ali su austrijske vlasti to odbile.
Zurof je optimista kada je reč o Šandoru Kepiru.
- Uprkos godinama, prema informacijama koje sam dobio iz Budimpešte, on bi uskoro mogao da se nađe pred mađarskim sudom.
Kepiro je 1944. godine osuđen na deset godina robije, ali ga je fašistički režim u Mađarskoj oslobodio i on je pobegao u Argentinu. U Južnoj Americi je boravio do 1996. godine, kada se vraća u Budimpeštu, gde bezbrižno živi do danas. Ipak, Zurof smatra da će Kepiro odgovarati zato što je od 21. do 23. januara 1942. godine, kao žandarmerijski kapetan, učestvovao u raciji u Novom Sadu...

ČEKA SE IZRUČENJE EGNERA
GESTAPOVAC Peter Egner (86), folksdojčer rodom iz Crvenke, osumnjičen je za likvidaciju Srba i Jevreja u logoru Staro sajmište. Zahvaljujući kvalitetnoj akciji srpskog pravosuđa SAD vode proces da mu se oduzme državljanstvo i da ga isporuče Srbiji gde bi mu se sudilo. Čeka se da se iscrpe sve pravne mogućnosti koje su Egneru na raspolaganju.

novosti.rs