12.04.2010. / 11:38
nacional.hr
Izvješće Centra Wiesenthal: Hrvatska u skupini zemalja koje se nedovoljno trude
Autor: Hina

Hrvatska je ove godine dobila ocjenu D, što znači "nedovoljni ili nedovoljno uspješni napori", pod koju spadaju zemlje koje su "napravile barem minimalan napor da istraže nacističke ratne zločince, ali koje nisu uspjele postići praktične rezultate

Glavni državni odvjetnik Mladen BajićCentar Simon Wiesenthal, koji se bavi lovom na ratne zločince iz Drugog svjetskog rata, objavio je redoviti godišnji izvještaj u kojem je Hrvatsku ocijenio ocjenom D, a Njemačka je prvi puta dobila najvišu moguću ocjenu zbog svojih pokušaja da sudi osumnjičenim nacističkim zločincima.

Deveti redoviti godišnji izvještaj pokriva razdoblje od 1. travnja 2009. do 31. ožujka 2010. godine i ocjenjuje od A do F napore i rezultate u progonima i suđenjima ratnim zločincima iz Drugog svjetskog rata. U izvještaju je tako ocijenjeno više od 30 država svijeta.

Hrvatska je ove godine dobila ocjenu D, što znači "nedovoljni ili nedovoljno uspješni napori", pod koju spadaju zemlje koje su "napravile barem minimalan napor da istraže nacističke ratne zločince, ali koje nisu uspjele postići praktične rezultate tijekom razdoblja koje se razmatralo". Hrvatska je u prošlom izvještaju bila ocijenjena ocjenom E. U sjedištu Centra u Jeruzalemu Hini su u ponedjeljak kazali kako jer riječ o izvješću koje će, što se tiče Hrvatske, biti dopunjeno a potpuni rezultati bit će objavljeni u kolovozu.

Centar Simon Wiesenthal, koji nosi ime preminulog najpoznatijeg svjetskog lovca na nacističke zločince, objavio je svoj godišnji izvještaj u povodu dana Jom Hašoa, dana sjećanja na heroje i žrtve holokausta.

Prema ovogodišnjem izvještaju, jedine dvije zemlje koje su dobile najvišu ocjenu su SAD i Njemačka, za svoje uspješne istrage i program progona nacističkih zločinaca.

Njemačka je visoku ocjenu po prvi puta dobila i zbog suđenja Johnu Demjanjuku koje je počelo krajem prošle godine.

"Njemačka nije savršena ali čini puno više nego što je činila u prošlom desetljeću", rekao je direktor Centra Simon Wiesethal Efraim Zuroff.

Na popisu najtraženijih ratnih zločinaca iz Drugog svjetskog rata ove godine su se pojavila tri nova imena, koja su zamijenila Ivana Demjanjuka i Heinricha Boerea, čija su suđenja počela u Njemačkoj, i Estonca Harrya Mannila koji je prije tri mjeseca preminuo u Costar Rici.

Na prvom mjestu najtraženijih nacističkih zločinaca i dalje je Alois Brunner, a na visokom mjestu je i Milivoj Ašner, nekadašnji šef policije u Slavonskoj Požegi, koji se nalazi u Austriji.

nacional.hr