09.11.2011
jutarnji.hr
'HDZ tolerira i sponzorira jačanje ekstremizma, suprotstavite se tome prije nego što bude kasno'

ZAGREB - Povodom uhićenja Josipa Boljkovca , Savez antifašističkih boraca Hrvatske u srijedu je apelirao na demokratski orijentiranu hrvatsku i svjetsku javnost da se suprotstave državno sponzoriranom jačanju ustaštva u Hrvatskoj. Ne samo što ekstremizam u Hrvatskoj jača, nego ga država tolerira pa i sponzorira, alarmiraju antifašisti. Vrijeme je da se to shvati, ističu, i da se pruži otpor - prije no što bude kasno.

- Prigodničarsko pozivanje na antifašizam ne može sakriti gorku istinu da je Hrvatska suočena sa sve jačim i agresivnijim nasrtajima poklonika one ideologije za koju smo mislili da je 1945. jednom zauvijek poražena - upozorava se u posebnoj izjavi koju su potpisali čelnici udruge antifašista i Stjepan Mesić kao njen počasni predsjednik. Iz Mesićevog ureda proslijeđena je i izjava podrške Efraima Zuroffa, direktora Centra Simon Wiesenthal u Jeruzalemu.

Kulminacija desne ofanzive koja traje već 20 godina je uhićenje Josipa Boljkovca, ocjenjuju antifašisti.

- Punih 20 godina sustavno se umanjuju pa i prešućuju zločini nacifašizma i ustaškog režima u Hrvatskoj, a nameće se tema o tzv. komunističkim zločinima. Istodobno jedva da netko spomene činjenicu da je u istom razdoblju srušeno više od 3000 spomenika antifašističkim borcima i žrtvama fašizma kojima zahvaljujemo postojanje današnje samostalne Hrvatske - ističe se u priopćenju.

I u Europi postoje ekstremisti: no dok u Europi na povremene provale desnog revizionizma i ekstremizma reagiraju državne institucije, u SAB-u upozoravaju kako smo u Hrvatskoj ‘nažalost svjedoci revizionizma i ekstremizma toleriranog pa i sponzoriranog od strane države’. Zbog toga opasnost prijeti ne samo povijesnoj istini nego i demokraciji i demokratskim vrijednostima. “Vrijeme je da se to shvati i da se pruži otpor. Prije nego što bude kasno”, dramatično pozivaju Mesić i antifašisti.

Zuroff u svojoj poruci podsjeća da smo posljednjih godina svjedoci opasnih pokušaja da se ponovo piše povijest Drugoga svjetskog rata i da se ukloni krivnja s onih koji su odgovorni za Holokaust i druge zločine protiv civila. - Dio je te kampanje nastojanje da se neutemeljeno izjednače zločini nacista, a u Hrvatskoj ustaša, s onim zločinima što su ih počinili komunisti - poručio je Zuroff.

jutarnji.hr