05. 01. 2012
index.hr
GLAVNI lovac na naciste Centra Simon Wiesenthal, Efraim Zuroff, još se jednom obrušio na služenje mise za Antu Pavelića u Hrvatskoj, ovoga puta u članku lista Jeruzalem Post.

GLAVNI lovac na naciste Centra Simon Wiesenthal, Efraim Zuroff, još se jednom obrušio na služenje mise za Antu Pavelića u Hrvatskoj, ovoga puta u članku lista Jeruzalem Post.

"Zamislite memorijalne mise u dva najveća njemačka grada na godišnjicu smrti Adolfa Hitlera. Takva bi ceremonija uzrokovala bijes, zgražanje te velike prosvjede ne samo u Njemačkoj, nego širom svijeta. Prošloga se tjedna lokalni ekvivalent takvog scenarija dogodio u Hrvatskoj, ali protiv njega nije izrečena ni riječ prosvjeda", napisao je, referirajući se na mise održane za ustaškog poglavnika Antu Pavelića u crkvama u Zagrebu i Splitu 28. prosinca, na 51. godišnjicu njegove smrti.

"Pavelićeve ustaše upravljale su 'Balkanskim Auschwitzom'"

Zuroff upozorava da su se tijekom kratkog trajanja Pavelićeve NDH ustaše pokušavale riješiti svih manjina i, političkih protivnika te su, kako bi to ostvarili, osnovali koncentracijske logore po čitavoj zemlji, među kojima je najveći i najzloglasniji bio Jasenovac. "Ondje je mnogo desetaka tisuća ljudi bilo ubijeno na različite brutalne načine, što je logoru donijelo nadimak 'Balkanski Auschwitz'", piše.

"Do danas se vode rasprave o konačnom broju civila koje su ubile ustaše, ali broj zasigurno nije manji od nekoliko stotina tisuća, uglavnom Srba, ali i Židova, Roma i antifašističkih Hrvata", piše Zuroff, ističući da je na čelu svega toga stajao upravo Pavelić.

"Mise za Pavelića označuju obnavljanje tradicije koja je počela 1990-ih, s hrvatskom nezavisnošću", napisao je Zuroff podsjetivši na pogreb Dinka Šakića na kojemu je dominikanski svećenik Vjekoslav Lasić rekao da je Šakić bio "model svim Hrvatima te da bi svaki Hrvat trebao biti ponosan na njegovo ime".

Lasić je nakon toga, tvrdi Zuroff, napustio Hrvatsku, da bi se prije nekoliko godina vratio i "nekažnjeno nastavio s neofašističkom djelatnošću".

"Hrvatska ima bogatu antifašističku tradiciju, kako to da su mise za Pavelića prošle bez prosvjeda?"

"Kako to da se takav događaj u čast jednog od najvećih masovnih ubojstava u Drugome svjetskom ratu dogodio bez ikakvog prosvjeda ili osude?", pita se Zuroff, ističući da Hrvatska ima bogatu antifašističku tradiciju i povijest u kojoj su se brojni Hrvati borili na stani Titovih partizana protiv ustaša.

Ističe da se čitava situacija treba sagledati u europskom kontekstu, upozoravajući da je Europska unija podbacila u suočavanju s neofašističkim idejama u svojim postkomunističkim članicama, poput Litve, Latvije, Estonije, Mađarske i Rumunjske koje su "poduzele aktivne korake u pisanju nove povijesti Drugoga svjetskog rata, minimizirajući značajne uloge svojih zemalja u ratnim zločinima, a sve to uz jedva pokoju prosvjednu notu iz Bruxellesa".

"Prošlotjedne mise za Antu Pavelića ismijavanje su kršćanskih vrijednosti i uvreda svim žrtvama ustaša, njihovim rođacima, prijateljima te moralnim ljudima širom svijeta. Došlo je vrijeme za učinkovite prosvjede u Hrvatskoj, ali i Europskoj Uniji, SAD-u, Kanadi i Izraelu, te ostatku židovskoga svijeta. To je minimum koji dugujemo žrtvama tog zloglasnog masovnog ubojice", završava Zuroff.

index.hr