02. 01. 2012
index.hr
Zuroff: Kako je moguće da se u zemlji koja ulazi u EU održava misa za Pavelića?

MISE za Antu Pavelića u Hrvatskoj su već postale perverzna prednovogodišnja tradicija. Mise za poglavnika zločinačke ustaške NDH i ove godine su se služila u dva najveća hrvatska grada - Zagrebu i Splitu - što nije promaklo ni izraelskom Centru Simon Wiesenthal.

Zagrebačka misu za Pavelića održali su jezuiti Vjekoslav Lasić i Stanislav Kos, u bazilici Srca Isusovog u Palmotićevoj ulici. U Splitu je misa služena u crkvi Svetog Josipa na Mertojaku, a držao ju je don Vjenceslav Kujundžić.

Efraim Zuroff, glavni lovac na naciste Centra Simon Wiesenthal, poručio je da je služenje mise za Pavelića "uvreda za sjećanje na njegove brojne žrtve i izrugivanje posljedica stravičnih ustaških zločina".

"Ova ceremonija, koju su crkvene vlasti ranije zaustavljale zbog prosvjeda Centra Simon Wiesenthal i drugih institucija, sramota je za Katoličku crkvu. Nepojmljivo je da se misa za Antu Pavelića održava u zemlji koja bi uskoro trebala postati članica Europske unije", kaže Zuroff.

Poznati lovac na naciste pozvao je hrvatske vlasti da u budućnosti zabrane održavanje misnog slavlja u spomen na ustaškog poglavnika. Također, apelirao je na crkvene vlasti da sankcioniraju svećenike koji pristaju služiti misu za Pavelića.

"Svećenici koji su održavali misu treba izbaciti iz svećeničkog reda jer su potpunom ruglu izvrgli sve kršćanske vrijednosti", kaže Zuroff.

index.hr