02. 01. 2012. - 17:55h
blic.rs
Zurof pozvao Hrvatsku da zabrani služenja mise Anti Paveliću

Direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof pozvao je hrvatske vlasti da u budućnosti zabrane služenja mise u pomen ustaškog vođe Ante Pavelića, ističući da je to uvreda na sećanje na njegove brojne žrtve i izrugivanje posledicama stravičnih ustaških zločina.

Zurof je apelovao na crkvene vlasti da sankcionišu sveštenike koji pristaju da služe misu za Pavelića, vođu zločinačke ustaške Nezavisne države Hrvatske (NDH). "Ova ceremonija, koju su crkvene vlasti ranije zaustavljale zbog protesta Centra Simon Vizental i drugih institucija, sramota je za katoličku crkvu. Nepojmljivo je da se misa za Antu Pavelića održava u zemlji koja bi uskoro trebala da postane članica Evropske unije", rekao je Zurof. Krajem decembra u dva najveća grada u Hrvatskoj - Zagrebu i Splitu – služena je misa za Pavelića. U bazilici Srca Isusovog u Palmotićevoj ulici u Zagrebu misu su služili jezuiti Vjekoslav Lasić i Stanislav Kos, a u splitskoj crkvi Svetog Josipa na Mertojaku Vjenceslav Kujundžić, navode hrvatski mediji.

"Sveštenike koji su održavali misu treba izbaciti iz svešteničkog reda jer su potpunom ruglu izvrgli sve hrišćanske vrednosti", poručio je Zurof.

blic.rs